През последните години в България при малините се наблюдава устойчивост

...
През последните години в България при малините се наблюдава устойчивост
Коментари Харесай

Министър Иванов: В последните години в България при малините се наблюдава устойчивост на плододаващите площи


„ През последните години в България при малините се следи резистентност на плододаващите площи. Площите за реколтиране с малини за годишна продукция 2022 година са 18 160 дка, а реколтираните досега са 1 900 дка. Произведеното количество малини до момента е в размер на 500 тона. “ Това съобщи министърът на земеделието доктор по време на откриването на VII-то Национално профилирано ревю за ягодоплодните и Традиционния фестивал на малината в гр. Лозница.

По думите му точно малините са един от продуктите с позитивен чист експортен баланс от бранша на плодовете в страната.

„ Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните спомага за развиването на дейно произвеждане на тези култури посредством възстановяване на пазарната и софтуерна инфраструктура и стратегическа капиталова политика, ориентирани към реализиране на европейските стандарти в активността на земеделските стопани и в сходство с най-хубавите екологични практики “, добави аграрният министър.

Министър Иванов означи, че България е чист експортьор само на малини и череши, като износът на малини - свежи и замразени, възлиза на 3 620 т за 2021 година. “Количеството на модифицираните малини съставлява 2,9% от всички модифицирани плодове и възлиза на 2 840 тона. Броят на преработвателните предприятия в страната е 38 “, посочи доктор Иванов.

„ През 2022 година, по отношение на увеличените разноски, свързани с произвеждане на първична земеделска продукция, се приложи „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние от COVID-19 “, напомни министърът на земеделието. Той добави, че с оглед противопоставяне на отрицателното въздействие от войната в Украйна и наложените наказания се подхващат дейности от страна на Министерство на земеделието по правене на мярка за поддръжка, съгласно утвърдената от Европейска комисия Временна рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии в поддръжка на стопанската система.

Относно новия програмен интервал министърът на земеделието съобщи, че Министерство на земеделието поставя всички старания да улесни  малинопроизводителите при кандидатстване по обособените ограничения и стратегии, като чака интензивност и от тяхна страна за по-пълно асимилиране на обезпечения европейски финансов запас. “По отношение на политиката на държавно подкрепяне мога да Ви уверя, че тя е съобразена както с потребностите на бранша, по този начин и с опциите на държавния бюджет “, безапелационен бе аграрният министър.



Министърът на земеделието напомни още, че по линия на държавното подкрепяне Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните е получила подкрепяне за присъединяване в изложби за интервала 2015-2021 година „ През 2022 година с решение на Управителния съвет на Държавен фонд „ Земеделие “ по линия на схемата на държавна помощ „ Помощ за присъединяване в изложби “ е разпределен запас в размер на 70 000 лева на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, за участия в изложби, едно от които е днешното “, посочи министър Иванов.



В умозаключение доктор Иванов увери, че екипът на Министерство на земеделието работи интензивно в отбрана ползите на земеделските стопани, за поддръжка и усилване на пазарната ориентировка и за повишение конкурентоспособността на българското зарзаватчийство и за това българските артикули да доближават до нашите трапези на налични цени. Той пожела триумф на производителите, гостите и участниците в ревюто и фестивала.

По време на визитата си в град Лозница министър Иванов посети хладилно стопанство, профилирано в заледяване дивечово месо. Предприятието също по този начин приема, преработва и изнася създадената селскостопанска продукция на региона, замразява малини, ягоди, къпини и други плодове.



 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР