През последните години Universal Flash Storage (или UFS) придоби значителна

...
През последните години Universal Flash Storage (или UFS) придоби значителна
Коментари Харесай

Бъдещето на вътрешната памет на смартфоните и какво е UFS 4.0

През последните години Universal Flash Storage (или UFS) закупи забележителна известност. В първите си дни технологията беше лимитирана до водещи телефони заради високата си цена. Но в този момент постоянно се среща и в телефони от междинен клас. UFS съществува от 2010 година и от този момент видяхме още три итерации на технологията за предпазване.

Samsung показа четвъртата итерация на Universal Flash Storage (UFS 4.0) през май 2022 година UFS 4.0, което е надграждане на UFS 3.1 предпазване, въведено през 2020 година Samsung твърди, че технологията носи обилни усъвършенствания в продуктивността и успеваемостта. Но има ли нещо от това в действителност значение?

Какво е Universal Flash Storage
Преди да се потопим по-дълбоко в UFS 4.0, дано бързо да разберем какво е UFS. Както споменахме по-рано, Universal Flash Storage е стандарт, употребен в смарт телефони и други джаджи като цифрови фотоапарати и таблети. UFS съхранението беше въведено като по-бърза опция на съхранението на eMMC. Докато eMMC съхранението към момента се употребява в някои смарт телефони, съхранението на UFS пое най-вече сегментите от междинен и висок клас.
`Бъдещето

Какво прави UFS по-добър от eMMC? UFS може да извършва интервенции за четене и запис по едно и също време, за разлика от eMMC, който би трябвало да извършва всяка задача поотделно. Плюс това, UFS се възползва от поддръжката на по-голяма честотна лента. Купуването на телефон с eMMC през 2022 година не е спънка, само че в случай че имате опцията за UFS пред eMMC, UFS е верният избор.
Всички преимущества на UFS 4.0
UFS 4.0 е най-новият стандарт за Universal Flash Storage, утвърден от JEDEC. За тези, които не знаят, JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) е световна организация, която създава отворени стандарти за микроелектрониката. Samsung споделя, че UFS 4.0 е два пъти по-бърз от своя предходник. Това се дължи на потреблението на технологията V-Nand от седмо потомство на компанията и нейния вътрешен контролер.

UFS 4.0 може да реализира скорост на четене до 4200MB/s и скорост на запис до 2800MB/s. За разлика от тях, UFS 3.1 има скорости на четене и запис надлежно до 2100MB/s и 1200MB/s. Наред с голямото усъвършенстване в скоростта, UFS 4.0 е и доста енергийно ефикасен с до 46% нараснала успеваемост. В рамките на този нов стандарт скоростта доближава до 23,2 Gbps, което е два пъти по-бързо от предходния стандарт.
`Бъдещето

UFS 4.0 има стилен форм-фактор, с цел да може да бъде инсталиран в смарт телефони и други електронни устройства (AR, VR и автомобилни приложения). За да ви даде визия, UFS 4.0 има оптимален размер от 11 мм дължина, 13 мм широчина и 1 мм височина. Друго нещо, което би трябвало да се означи тук, е, че стандартът разрешава до 1TB предпазване, което по-рано беше лимитирано до 512 GB.
Защо е нужен UFS 4.0 за бъдещи смартфони
По-бързото предпазване е толкоз значимо за смарт телефона, колкото и процесора. Ако паметта, конфигурирана на телефона ви, не е задоволително бърза, ще забележите по-бавно пускане, по-дълго време за зареждане на приложенията и по-висока консумация на сила.

Докато UFS 3.1 предлага страхотна продуктивност, UFS 4.0 го извежда на идващото равнище. Поради увеличената честотна лента потребителите ще изпитат усъвършенствано време за зареждане на игри и приложения. Задачи с интензивни запаси — като редактиране на видео, видеозапис с висока периодичност на фрагментите и така нататък — също ще се възползват от тази нова технология. Освен това, UFS 4.0 е с преимущество за живота на батерията на смарт телефоните, защото предлага 46% по-голяма успеваемост от UFS 3.1.
Когато можете да употребявате UFS 4.0
Масовото произвеждане на UFS 4.0 евентуално ще стартира през третото тримесечие на 2022 година Като такова, ще би трябвало да изчакате до края на 2022 година или началото на 2023 година, преди да можете да закупите телефон с технологията. Въпреки че към момента нищо не е доказано, чакаме да забележим UFS 4.0 на Samsung Galaxy S23 и OnePlus 11.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР