През последните години у нас все по-малко се говори за

...
През последните години у нас все по-малко се говори за
Коментари Харесай

Бивш министър прогнозира ще се случат ли огромните инвестиции у нас от Сеул

През последните години у нас все по-малко се приказва за вложения, защото в този момент на фокус са повече еврофондовете. Смятам, че такива вести, като една възможна инвестиция на ''Хюндай'', са нещо положително и се надявам да се случват повече.

Това показа в утринния блок на Българска национална телевизия някогашният министър на стопанската система Николай Василев във връзка визитата на българска делегация отпред с премиера Бойко Борисов в Южна Корея.

,,Досега България не е била сполучлива в предишното с привличането на азиатски вложения, мъчно ми е да обясня за какво. Струваше ми се, че преди години имаше големи вложения в България, изключително след приемането ни в Европейски Съюз, защото тогава говорихме за вложения в размер на към 9 милиарда евро, а през днешния ден те са за към 2-3 милиарда.

Позитивите при нас са стабилността, спокойствието и ниските налози. Негатив е по-скоро дребният ни пазар'', изясни той и добави, че у нас биха се завърнали стотици хиляди българи от чужбина, в случай че се усилят заплатите и бъдат привлечени в действителност качествени вложители.

По отношение на завода на ''Фолксваген'' Николай Василев счита, че има огромна възможност тази борба да сме я изгубили и да се задоволим със сребърното място, отчитайки, че щом сме преборили Румъния и Сърбия, това също е добра вест.

,,Турция има някои неща, с които ние не можем да се съпоставяме, като да вземем за пример големия пазар и държавните помощи'', уточни някогашният министър.

Относно слуховете, че ''Тесла'' може да влага у нас Василев съобщи, че това е голяма компания със международни упоритости и България е длъжна да се бори за сходна опция, като още веднъж акцентира, че обстановката у нас е спокойна и постоянна.

По думите му през днешния ден България се приближава много повече до средноевропейските страни спрямо началото на века и добави, че все още ''държавните финанси са отлични'', за което посочи положителната работа на финансовия министър Владислав Горанов.

,,Успехът на Кристалина Георгиева е неповторима вест. България до момента в никакъв случай не е изваждала такава вест в икономическите среди. Вече надали има финансист или икономист, който да не знае кой е шефът на МВФ.

Това в действителност е страхотна вест за имиджа на България. Това е все едно да излъчим ръководител на Европейската комисия. Заслугата за този триумф е както на страната, по този начин и на самата Георгиева'', сподели в умозаключение Николай Василев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР