През последните години стана честа практика служителите да носят у

...
През последните години стана честа практика служителите да носят у
Коментари Харесай

В Европа набира скорост „правото на изключване”


През последните години стана честа процедура чиновниците да „ носят вкъщи ” работата си
(снимка: CC0 Public Domain)

Ирландия одобри закон, който дава право на всички чиновници да спрат да ревизират работните си имейли, да работят на служебните преносими компютри и да дават отговор на служебните телефони отвън контрактуваното работно време. Това е втората страна в Европейски Съюз и в света, която вкарва сходна норма. Европарламентът пък чака Европейската комисия да вкара регулация, с която да трансформира „ правото на изключване ” в главно право на европейските жители.

Ирландският министър на предприятията, търговията и заетостта Лео Варадкар показа нов трудов кодекс, настоящ като набор от насоки за работното място, който дава право на чиновниците да „ изключат ” изцяло професионалните си отговорности в 17:30 ч. в делничните дни – или в часа, контрактуван с работодателите като завършек на работния ден. След като този час е минал, съгласно закона, чиновниците би трябвало да имат право да не работят повече, да не четат служебни писма, да не дават отговор на служебни позвънявания и да не одобряват нови задания от мениджърите си.

Ирландия е втората страна след Франция, която приема закон за „ правото на изключване ”. Франция има сходна норма от 2017 година, напомня в обява по тематиката.

Неотдавнашен отчет, направен от националната комерсиална федерация на Обединеното кралство и локалния Конгрес на профсъюзите (TUC), откри, че новите технологии все по-често протягат ръка на персоналното пространство на служащите и прекрачват верните граници на професионалното работно време, допринасяйки за налагането на просвета вид „ постоянно на работа ”, при която чиновниците в никакъв случай не са изцяло свободни от работа.

Пандемичният резултат

През последните години стана честа процедура чиновниците да „ носят вкъщи ” работата си, занимавайки се със служебни задължения много след приключването на работния ден. Границата сред персонално и служебно последователно се разми.

Този резултат бе интензивен от настъпването на пандемията с нейните последици – по-продължителният престой вкъщи и работата от къщи. Така за доста хора по света границата сред персонално и служебно време се разми напълно.
още по тематиката
Все повече изследвания обаче демонстрират, че сходно размиване на границата води до редица отрицателни резултати. Служителите прекарват в работа доста повече часове, в сравнение с в случай че биха ходили на работа в офиса си. Това на пръв взор може да звучи привлекателно за работодателите, само че в малко по-дългосрочен проект носи негативи.

Хората се претрупват, преуморяват, стават по-малко продуктивни. При доста от тях обсебването от работата води до така наречен „ прегаряне ”, при което даже продължителна отмора не носи възобновяване на силите, продуктивността и мотивацията.

Гъвкавост

Практическият кодекс е създаден през последните няколко месеца след искане от Варадкар за по-добра поддръжка и улеснение на работата от разстояние, само че насоките могат да се ползват за всеки вид работа. „ Практическият кодекс влиза в действие неотложно и се ползва за всички типове работа, без значение дали работите отдалечено или не ”, сподели Варадкар.

Това, по неговите думи, ще помогне на чиновниците, без значение каква е тяхната работа, да реализират по-добър баланс сред професионалния и персоналния живот и да изключат работата отвън естественото им работно време.

Като част от правото на спиране на връзката, кодексът съдържа три основни клаузи:

Правото на спиране, открито с новия кодекс, не съставлява правно обвързване: макар че рекомендациите на кодекса ще бъдат позволени като доказателство в правосъдно произвеждане, неспазването на разпоредбите няма да съставлява нарушаване. По-скоро кодексът би трябвало да се преглежда като управление както за работодателите, по този начин и за чиновниците, с цел да се изготвят дружно подобаващи работни условия.

Подобна, релативно гъвкава, е. Там всяка компания има правото да ползва „ правото на изключване ” по собствен метод, според от спецификата на активността си. Компаниите могат да дефинират друго работно време, в случай че, да вземем за пример, развиват активност в страни от разнообразни часови зони, или пък в случай че служащите им дават наряди през почивните дни или нощни смени.

Основно право

През януари тази година Европейският парламент прикани за основаване на закон на равнище Европейски Съюз, който да дава на служащите правото да се откажат от работа в извънработно време, без да се сблъскат с отрицателни последствия.

В своята, призната с 472 гласа „ за ”, 126 „ срещу ” и 83 „ въздържали се ”, членовете на Екологичен потенциал приканиха Комисията да предложи закон, който разрешава на тези, които работят в дигитален режим, да „ пресечен връзката ” отвън откритото си работно време. Той също по този начин би трябвало да откри минимални условия за работа от разстояние и да обясни изискванията на труд, часовете и интервалите на отмора.

Екологичен потенциал също приказва за културата „ постоянно на работа ”, която има негативно влияние върху салдото сред професионалния и персоналния живот на чиновниците, споделят евродепутатите. Въпреки че работата от къщи е съдействала за запазването на заетостта и бизнеса по време на рецесията с Covid-19, комбинацията от дълготрайно работно време и по-високи условия води до повече случаи на тревога, меланхолия, „ прегаряне ” и други психологични и физически проблеми.

Депутатите считат, че „ правото на изключване ” би трябвало да стане главно право, което разрешава на служащите да се въздържат от ангажиране със задания, свързани с работата – телефонни позвънявания, имейли и друга цифрова връзка – отвън работното време.

Държавите-членки се предизвикват да подхващат всички нужни ограничения, с цел да разрешат на служащите да упражняват това право, в това число посредством групови трудови контракти сред обществените сътрудници.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР