През последните години сме свикнали да виждаме огромни лавандулови полета

...
През последните години сме свикнали да виждаме огромни лавандулови полета
Коментари Харесай

Проблем с лавандулата у нас

През последните години сме привикнали да виждаме големи лавандулови полета край Добруджа. Днес обаче множеството от тях са пусти и два пъти по-малко. Коситбата на ароматната просвета стартира и първите резултати от нея сочат междинен рандеман от над 570 кг цвят от декар. Все още е рано да се предвижда какъв брой масло ще бъде добито, тъй като това зависи както от възрастта на насажденията, по този начин и от сорта, климатичните условия и не на последно място – технологията на извличане. Защо обаче от ден на ден аграрни стопани се отхвърлят да отглеждат лавандула – отговор потърси Надежда Карапанчева.

От 2014 година тази просвета нападателно превземаше добруджанските полета с двойно нарастване на площите всяка година, като през 2021 година те доближиха 90 000 декара. Днес обаче са на половина.

Според производителите една от аргументите за рецесията в бранша са нелоялните търговци.

" Започнахме последователно през 2015 година със засяването на 50 декара, след това достигнахме в годините до 450, само че тази година останахме със 100 ", описа земеделският производител Ваня Димитрова.

Според икономисти повода е в свръхпроизводството у нас, подбудено от недостига на лавандулово масло в международен мащаб през 2018 година

" Стигнаха до 140 евро на кг и допускам, че това окуражи много хора да засеят площи, което е добре за дребни стопани, да си подкрепят фамилния бюджет ", коментира Детелин Димитров, финансов управител на селскостопанска компания.

" Пандемията от COVID-19 и последвалата икономическа рецесия се отразиха извънредно отрицателно върху бранша ", счита Георги Николов, кмет на село Кардам.

Пазарът на ароматни масла се оказва затворен кръг за подбрани търговци, в който производителите не могат да пробият сами.

В развъждането на лавандула не престават да упорстват единствено стопаните, обвързани с контракти и тези, които са намерили ниша в пазара на дребно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР