През последните години сме свидетели на процъфтяващо социално движение за

...
През последните години сме свидетели на процъфтяващо социално движение за
Коментари Харесай

Какво е асексуален и има ли почва у нас?

През последните години сме очевидци на процъфтяващо обществено придвижване за приемане на асексуалността. Въпреки това държанието остава необятно завалено. И по този начин, какво значи това?

Асексуалността значи човек да има едва или никакво полово привличане. Това обаче не значи, че всички хора, които се разпознават като асексуални, или както се назовава кратко „ асо “, в никакъв случай не изпитват полово привличане или в никакъв случай не вършат секс.

Хората, които се разпознават като асексуални, може да изпитват мощно сантиментално привличане към някого, само че не и полово привличане. Други може да намират секса за наслаждение, само че рядко се усещат привлечени от различен човек.

Съществуват и вариации на асексуална еднаквост, които също се вписват в класацията на асо. Такива са хората, които се разпознават като демисексуални, да вземем за пример. Те изпитват полово увлечение единствено към хора, с които имат мощна прочувствена връзка.

В целия набор от идентичности на асексуалността много хора имат сантиментални или полови връзки. За други сексът просто не е част от живота им.

Асексуалната еднаквост пресича и други полови или полови идентичности. Някои асексуални хора се разпознават като странни, транссексуални или разнообразни по пол.

Колко хора се разпознават като асексуални?

Асексуалността, като полова еднаквост или ориентировка, беше включена в широкомащабни изследвания едвам неотдавна. Така че данните са лимитирани.

Анализът на информацията от английско изследване измежду популацията от 2004 година откри, че 1% от респондентите са показали: „ Никога не съм се чувствал/а полово привлечен/а към някого “. Тази мярка обаче може да не е точна, защото доста асексуални хора не биха се съгласили, че „ в никакъв случай “ не са изпитвали полово привличане.

През 2019 година огромно австралийско изследване на общностите на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните, куиър, интерсексуалните и асексуалните (LGBTQIA+) сподели, че 3,2% от извадката са разпознати като асексуални.

The Asexual Visibility and Education Network, интернационална онлайн мрежа, има повече от 120 000 членове.

Кога асексуалността се трансформира в обществено придвижване?

Асексуалността постоянно е била част от човешкото полово многообразие. Въпреки това, придвижването за определяне на асексуалността като полова еднаквост и построяването на общественост към това има своите корени при започване на 2000-те години.

Възходът на интернет технологиите сътвори платформа за свързване и образуване на асексуални, лесбийки, гейове, бисексуалните и транссексуалните деятели за правата им.

Асексуалността, като еднаквост, стои паралелно с хетеросексуалността, хомосексуалността или бисексуалността като изложение на себе си.

Въпреки това, смисъла на определянето на асексуалността като „ еднаквост “ постоянно се схваща неправилно или се подлага на критика въз основата на това, че доста хора изпитват ниско или никакво полово предпочитание в някои интервали от живота си.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР