През последните години силистренските ученици са сред последните в страната

...
През последните години силистренските ученици са сред последните в страната
Коментари Харесай

Специалисти търсят причините за ниските резултати по български език в Силистра

През последните години силистренските възпитаници са измежду последните в страната по оценките от матурите по български език. Затова на общински конгрес в града педагози и филолози потърсиха аргументите за неграмотността измежду децата и набелязаха ограничения за оправянето с казуса. Според експертите слабите резултати са поради незадоволителното говорене на децата вкъщи, както и неналичието на интерес към четенето.

Силистра

За педагозите компютърният свят, в който се потапят децата, е един несполучлив сурогат на действителния и една от аргументите за слабите им резултати на изпитите са модерните технологии.
Диана Илиева, ОДЗ " Нарцис " – Силистра: " Бяхме извънредно обезпокоени, когато видяхме по какъв начин децата преглеждат книжки, все едно че плъзгат пръстче по екрана на смарт телефона, по този начин разпростират книжката. " Гинка Миланова, учител по български език ПМГ " Св. Климент Охридски ": " Проблемът с телефоните: лишават вниманието, съсредоточаването и неналичието на самообладание - това се отразява в усвояването на знанията, в работата - нечетенето на текст, незадоволителното говорене и другарство това основава след това проблеми и при нас. "
Друга причина за ниските резултати е фактът, че една трета от децата в силистренско, които потеглят на учебно заведение, имат друг от българския майчин език.
Доц. доктор Илиана Горанова, експерт по методика на образование на български език: " Започват да проговорват на турски акцент, на ромски акцент и когато би трябвало да учат български език като образователен предмет от пети клас нагоре, това става доста мъчно. "
Не единствено обаче децата билингви срещат компликации с българския език.
Елена Ласкова, учител по български език и литература в СУ " Н. Й. Вапцаров ": " Има деца, чиито родители са някъде отвън страната – това е другия проблем, който съществува. За тях се грижат баба, дядо аставник. "
Затова педагозите упорстват ресурсите в образованието да бъдат съсредоточени в предучилищната възраст, когато се натрупват главните познания и се образува речника на децата.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР