През последните години расте тенденцията все повече българчета да се

...
През последните години расте тенденцията все повече българчета да се
Коментари Харесай

През 2022 г. : Повече от половината българчета са родени със секцио

През последните години пораства наклонността от ден на ден българчета да се раждат посредством цезарово сечение.

Данните на НЗОК демонстрират, че пък през миналата 2022 година повече от половината раждания са били със секцио.

През 2020 година и 2021 година съотношението сред естествено раждане и секцио е 50 на 50, само че предходната година към този момент броят на бебетата, родени със секцио, надвишава броя на естествено родените.

“Тенденциите са от последните 20 години. Нашата българска майка избира да ражда с цезарово сечение. Причините са публичният напън, че цезаровото сечение е по-безопасният метод, изборът на екип, неналичието на фрагменти и страхът от съдебно-медицински искове ”, сподели пред Би Ти Ви акушер-гинекологът доктор Славяна Галева.

Тя акцентира, че цезаровото сечение крие опасности както по време на самата интервенция, по този начин и ранният пост действен интервал, и при последващи забременявания, които могат да застрашват живота на майката и на бебето.

Тенденцията на растежа на цезаровото сечение е особено за целия свят, изключително в страните със едва развито опазване на здравето и с висока смъртност при раждане и майчина смъртност ”, добави Галева.

“Мисля, че трендовете се трансформират през годините. Преди повече от 10 година главният претекст беше страхът от болката, сега виждам, че множеството от майките ненадейно стигат до секцио. При мен като психоаналитик приказва за паниката, за връзката с бебето. Ще е забавно да се види какъв брой от секциото са с бебета инвитро ”, съобщи психоаналитикът проф. Моника Богданова, чиито клинични ползи са в региона на майчинството, бременността и новородените.

“Тези пожелания по кое време да бъде бебето са част от един въпрос: В какво се трансформира майчинството в последните години. Бебето, което може да бъде поръчано по азбучник ”, добави тя.

През 2022 година: Повече от половината българчета са родени със секцио
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР