През последните години лидерите и обитателите на множество малки островни

...
През последните години лидерите и обитателите на множество малки островни
Коментари Харесай

Малките острови няма да изчезнат под покачващите се морета

През последните години водачите и жителите на голям брой дребни островни народи като Кирибати и Тувалу предизвестяват, че климатичните промени са основна опасност за родните им места, опасявайки се, че те могат да изчезнат под покачващите се вследствие на световното стопляне морета, съобщи Ройтерс, базирайки се на английско проучване.

Според създателите му от университета на Плимут обаче, дребните, ниско ситуирани острови, разпръснати из Тихия океан и Карибите - постоянно считани за най-уязвими за световното стопляне, могат по натурален метод да се приспособяват и да се повдигнат над нахлуващите талази.

Тригодишното проучване на коралови острови като Малдивите и Маршаловите острови открива, че приливите и отливите местят утаечните пластове, създавайки по-висока кота - развой, който може да ги резервира обитаеми, изяснява ръководителят му Герд Маселник.
 Маршаловите острови iStock/Getty Images
Ниско разположените островни народи са считани за изложени на нараснал риск от все по-мощните стихии и покачващите се океани , като някои към този момент се приготвят за преселване на жителите си през идните десетилетия, строят крайбрежни стени, местят крайбрежни селища на по-голяма височина.

Повечето от десетките хиляди коралови острови по света са необитаеми, само че обитаемоте измежду тях са дом за към 1 милион души, които разчитат главно на туризъм или лов на риба за прехранване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР