През последните години донорските ситуации в България намаляват, въпреки по-малкото

...
През последните години донорските ситуации в България намаляват, въпреки по-малкото
Коментари Харесай

Засадиха 11 рози заради 11 донорски ситуации от началото на годината

През последните години донорските обстановки в България понижават , макар по-малкото отводи за даряване на органи, уточни доктор Димитър Илиев , заместник-изпълнителен шеф на Изпълнителна организация " Медицински контрол " в Министерство на здравеопазването.
 донорство рози Българска телеграфна агенция
Той участва на засаждане на 11 рози в Розовата градина до НДК , в израз на респект към донорите на органи – колкото са те от началото на годината до 5 октомври.
 донорство рози Българска телеграфна агенция
При зародилите 11 донорски обстановки за този интервал са осъществени 18 трансплантации на органи – 11 на бъбрек, 5 на черен дроб и 2 на сърце. Всички интервенции са направени в трансплантационните центрове в София. Чакащите трансплантация български жители са 901.
 донорство рози Българска телеграфна агенция
Двете години на COVID-19 много ни удариха във връзка с активността в интензивните отделения. Колегите бяха претрупани и претърпяха много сериозен психически потрес, също така пациентите загиваха. От друга страна съществува една неустановеност, изключително в провинцията , измежду екипите в лечебните заведения и може би неналичието на опит ги кара да не разпознават евентуални донори и да не ги кондиционират,  което незабавно резонира в другата половина на процеса – точно трансплантологията “, съобщи доктор Илиев.
 донорство рози Българска телеграфна агенция
До края на годината се чака да бъде оголен трансплантационен център в болница „ Св. Марина “ във Варна , с цел да не се пътува безусловно със аероплан, в случай че донорската обстановка се случи в Източна България.  За задачата непрестанно се изпращат лекари на образование, сподели доктор Илиев. По думите му едно такова към този момент е завършило в Анкара, следва образование в Румъния, а следващата година се възнамерява и дълготрайно образование сред три и чест месеца на екипи от трансплантолози и такива, които ще следят пациентите след трансплантация.
 донорство рози Българска телеграфна агенция
Според доктор Илиев не е правилно, че околните на умряли всеобщо отхвърлят да дарят органите им. Под 20 на 100 от тях отхвърлят, а останалите 80 % са подготвени да дарят. Често обаче съпътстващи болести или инфекции на донора не разрешават органите му да бъдат трансплантирани.
 донорство рози Българска телеграфна агенция
„ Нашето общество още не е узряло да подарява. Българинът нормално споделя, че не му е пристигнало до главата и не е негов проблем. Като общество би трябвало да се научим по какъв начин можем да спасяваме другите, тъй като, най-големият подарък, който може да бъде изработен, е да дариш живот, счита обаче Наталия Маева, заместник-председател на Националната пациентска организация и ръководител на секция Редки заболявания и трансплантации, белодробно трансплантирана през 2016 година в Австрия.

Маева е на мнение, че с цел да се случва донорството и трансплантациите в България, са нужни три съществени стълба: политическа воля, финансиране и законодателни промени. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР