През последните години държавата е възложила незаконно строителство на инфраструктурни

...
През последните години държавата е възложила незаконно строителство на инфраструктурни
Коментари Харесай

Министър Шишков: Държавата е възложила незаконно строителство на инфраструктурни обекти за над 1 млрд. лв., разплатила е близо 600 млн.лв

През последните години страната е упълномощила нелегално строителство на инфраструктурни обекти за над 1 млрд.лв. 

И това е единствено установеното до този миг, като то може да набъбне. Абсолютно е допустимо след локалните избори тази вълна от нелегално строителство, която установяваме в държавната администрация, едни бъдещи кметове да я намерят и в локалната администрация. “

Това разкри министърът на районното развиване и благоустройството арх. Иван Шишков.

На специфична конференция пред публицисти той показа установени противозаконни строителни действия по редица републикански пътни обекти. Пример за изхарчени държавни пари за нелегално строителство са лотове четири и пет на автомагистрала „ Хемус “, за които са платени над 212 млн. лева предплатено за строителство без нужните документи.

Незаконните настоящи поправки на пътища са за 733 млн. лева, като все още страната е разплатила 50% от тях, демонстрира инспекцията на екипа на министър Шишков.  Сред тях е и ремонтът на правата от автомагистрала „ Тракия “ Чирпан – Стара Загора.

Незаконни поправки са установени и на 42 язовира на обща стойност 75 млн.лв, демонстрират още данните.

„ Не можем да спрем тези обекти, с цел да не блокираме страната “, разяснява районният министър и предлага вероятно решение на казуса – промени в Закона за устройство на територията. От Министерство на регионалното развитие към този момент са внесли законопроект за определяне на толерантност на заварените противозаконни градежи, само че единствено при изискване, че те преминат сполучливо инспекция, която да потвърди, че дават отговор на съществуващите правила.

„ Това не е прошка, а процедура, по която да се ревизират противозаконните строителни обекти и в случай че отговорят на съответните правила, да бъдат оповестени за търпими “, акцентира Шишков.

На конференцията министърът показа данни и за разкрито общинско нелегално строителство, като да вземем за пример главен ремонт на пътя с. Мирово – ЖП гара Асеново – с. Асеново, за който ремонт възложителят община Стражица няма строителни бумаги. Без утвърдени планове и без позволение за градеж строителни действия са разкрити и в курорта „ Св. Св. Константин и Елена “ във Варна, където е изпълнена улична канализация с дължина 55 метра и 2 броя ревизионни шахти. Възложител е община Варна. 

Столична община също е правила нелегално строителство, демонстрира инспекцията. Става въпрос за реконструкцията и главен ремонт на светофарна уредба на кръстовището на бул. „ Акад. Иван Гешов “ и ул. „ Урвич “ пред УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “, за които няма строителни бумаги. Без нужните строителни документи е и осъществяван и главният ремонт на алейното осветяване на Южния парк в столицата.

Министър Шишков се обърна към депутатите в Народното събрание да се откри рационално решение и метод, по който противозаконното строителство да бъде регламентирано.

Участие в конференцията взеха и заместник-министър Поля Занева-Димитрова, началникът на Дирекцията за народен строителен надзор арх. Деляна Панайотова, инж. Венцислав Ангелов – ръководител на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “, инж. Десислава Паунова – член на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “.

На конференцията участва и националният представител Виолета Комитова. Тя акцентира, че противозаконното строителство у нас има внушителни размери и е осъществявано при ръководството на разнообразни партии. Комитова уточни за образец пречиствателната станция в Сливен, построена през 2009, която е с съоръжение за към 30 млн. лева, само че не може да бъде предадена на ВиК-Сливен и не е пусната в употреба, тъй като няма позволение за прилагане. В същото време обаче Министерство на регионалното развитие продължава да заплаща по към 300 000 лева годишно за защита на оборудването, което не може да се употребява.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР