През последните години борбата с корупцията не е така видима.

...
През последните години борбата с корупцията не е така видима.
Коментари Харесай

Няма ли вече корупция в Румъния?

" През последните години битката с корупцията не е по този начин забележима. Няма ли към този момент корупция в Румъния? "

Този въпрос зададе публицист от телевизия Про ТеВе на основния прокурор на румънската Национална дирекция за битка с корупцията (DNA) Мариус Войняг, оповестява Българска телеграфна агенция.

През миналата година DNA съумя да реализира неоправдателни присъди по няколко нашумели случая. Двама някогашни министри на финансите, двама кметове и един ръководител на Окръжен съвет бяха измежду високопоставените политически фигури, озовали се зад решетките през 2023 година след неоправдателни присъди по каузи за корупция, заключи осведомителният уебсайт Зиаре в края на годината.

Други обвинени обаче извадиха шанс. Дъщерята на някогашния президент Траян Бъсеску, Йоана, и някогашният заместник-председател на Националната организация за данъчна администрация Шебран Поп бяха измежду „ огромните имена “, които предходната година се отърваха от обвиняванията в корупция заради изтекла отминалост. Това обаче е единствено върхът на айсберга, защото броят на делата, завършени с констатация за изтекла отминалост за наказателна отговорност, доближи на 25 декември 2023 година броя от 6747, показва Зиаре.

През 2023 година бяха издадени по-малко на брой ефикасни присъди спрямо предишни години, отбелязва осведомителният уебсайт и прецизира, че това се дължи и на решения на Конституционния съд на Румъния и на Върховния касационен съд в интервала 2018-2022 година, които доведоха до преустановяване на каузи заради изтекла отминалост.

В проблема се намеси и Съдът на Европейски Съюз, откакто бе сезиран от Апелативния съд на град Брашов. На 24 юли съдът в Люксембург излезе с решение, което дава право на правосъдните инстанции в Румъния да не ползват решенията на Конституционния съд и на Върховния касационен съд за отминалостта, в случай че с тези решения се нарушава правото на Европейски Съюз.

В правния свят в Румъния обаче съществуват голям брой тълкования по отношение на използването на решението на Съда на Европейски Съюз. Като цяло съдилищата в Румъния чакат Върховният касационен съд да даде тълкувание по отношение на използването на решението на европейския съд.

Междувременно обвинявания в корупция отпадат заради отминалост. Това стана да вземем за пример с делото против Йоана Бъсеску и Елена Удря (бивш министър на туризма и районното развиване, която е в пандиза с присъда по друго дело) за нелегално финансиране на предизборната акция на Траян Бъсеску за президентските избори през 2009 година През ноември Върховният касационен съд отхвърли тъжба на антикорупционната прокуратура и обвиняванията против Удря и Йоана Бъсеску, които бяха наказани на първа инстанция надлежно на 8 и 5 години затвор, отпаднаха заради отминалост. 

В изявление за телевизия Про ТеВе през октомври основният прокурор на DNA Мариус Войняг, който встъпи в служба през март 2023 година, не разяснява в елементи тази обстановка, нито изказванията, че законодателят съзнателно не се е намесил в продължение на четири години (между обособените решения на Конституционния съд и Върховния касационен съд), с цел да може някои хора да се отърват от каузи за корупция заради изтекла отминалост.

Войняг обаче изрази вяра, че рано или късно ще бъде открито решение на ниво Върховен съд, с цел да не се основават „ обстановки, които биха унищожили всичко “. „ Имаме потребност от предвидимост. Имаме каузи, които са висящи, значими каузи, и сме заинтригувани да имаме единно решение по тях ", сподели основният антикорупционен прокурор пред Про ТеВе. Той призна, че напоследък антикорупционната прокуратура (DNA) се е отклонила леко от задачата, за която е била основана.

DNA бе основана през 2002 година като профилирана прокуратура, която да се занимава с корупционни закононарушения по междинните и високите етажи на властта.

През 2015 година, когато DNA се ръководеше от сегашния европейски основен прокурор Лаура Кодруца Кьовеши, равнището на доверие в прокуратурата беше над 60 %. С напускането на Кьовеши доверието в DNA стартира да спада от година на година, а през 2022 година се срина до 21 %. Една от аргументите за това е обвързвана с мнението на румънците, че високопоставени чиновници, упрекнати или наказани за корупция, се разхождат свободно от парцел на парцел, добит посредством измами за милиони евро, писа Дойче веле в разбор по тематиката.

Сред най-нашумелите каузи за корупция, които откриха развръзка през 2023 година, бе това на някогашния кмет на град Бая Маре Каталин Керекеш, който бе наказан през ноември на пет години затвор за взимане на подкупи. Той съумя да избяга от страната директно преди произнасянето на присъдата с персоналната карта на собствен родственик, на който наподобява. Бягството провокира скандал и вълна от оставки в структурите на Министерство на вътрешните работи. Керекеш бе хванат няколко дни по-късно в Германия, а екстрадицията му може да се чака напролет на тази година, съгласно министъра на правораздаването Алина Горгиу. Каталин Керекеш е кмет на Бая Маре от 2011 година Той е членувал в няколко политически партии, последно - в ръководещата сега Социалдемократическа партия (СДП).

Бившият кмет на Питещ от интервала 1992-2015 година Тудор Пендюк, също член на СДП, се озова зад решетките на 5 май. Той бе наказан на четири години затвор от Апелативния съд на Букурещ за корист със служебно състояние във връзка със закупуването на 80 рейса на стойност 6,3 милиона евро. В подмяна на възлагането на публичната поръчка на съответна компания градоначалникът получил апартамент на стойност 130 000 евро за щерка му Ема Пендюк. За отбелязване е фактът, че на първа инстанция кметът бе наказан на 8 години затвор, а обвиняванията във взимане на рушвет отпаднаха заради отминалост, напомня Зиаре.

Бившият финансов министър Дариус Вълков (СДП) бе наказан през месец май на шест години затвор за търговия с въздействие и пране на пари по времето, когато бе кмет на град Слатина (2004-2012 г.) По друго дело – за взимане на подкупи, обвиняванията против Вълков отпаднаха заради отминалост. По време на правосъдния развой излезе информация, че Вълков е получил подкупи в размер на милион и половина евро, с част от които купувал скъпи картини, в това число на Реноар, Пикасо, Анди Уорхол и на бележити румънски художници като Николае Тоница, Корнелиу Баба и Николае Григореску. Случаят бе наименуван " делото с картините ", откакто прокурорите откриха творби на изкуството, скрити във подправени стени на негови парцели. В момента на оповестяването на присъдата Вълков бе в Италия, където живееше от няколко години, само че през август бе екстрадиран в Румъния за изтърпяване на наказването.

Екстрадиция от Италия най-вероятно ще последва за още един прочут румънски политик, наказан за корупция – някогашния ръководител на Окръжния съвет на Нямц Йонел Арсене (СДП). Той бе наказан през март на шест години и осем месеца затвор за търговия с въздействие. Съдът в действителност понижи първичната присъда от осем години и четири месеца затвор. Малко преди оповестяването на присъдата Йонел Арсене избяга в Италия, само че скоро по-късно се съобщи на управляващите в град Бари. На 4 ноември Върховният касационен съд на Италия реши Йонел Арсене да бъде предаден на Румъния, само че италианските му юристи сезираха Европейския съд по правата на индивида, потвърждавайки, че в Румъния той ще бъде подложен на нечовешко отношение. Развръзката по този случай следва.

Бившият министър на финансите Себастиан Владеску (Национално-либерална партия) влезе в пандиза през май, откакто получи присъда от седем години и четири месеца отнемане от независимост поради взимане на рушвет по дело, обвързвано с възлагане на поръчка за рехабилитация на железопътната линия Букурещ-Констанца. Зиаре показва, че комисионата от австрийската компания Swietelsky е била в размер на 20 милиона евро. 

През миналата година пристигна най-малко отчасти развръзката и на различен абсурден случай, който не е директно обвързван с работата на DNA. Марио Йоргулеску, наследник на президента на Румънския футболен съюз Джино Йоргулеску, бе наказан поради злополука през 2019 година, при която почина един човек. През октомври Апелативният съд на Букурещ осъди Марио Йоргулеску на 13 години и осем месеца затвор за ликвидиране и шофиране под влияние на алкохол и опиати (кокаин). Родителите на Марио обаче го изведоха от страната с частен аероплан незабавно след злополуката. Твърди се, че той е приет в болница в частна клиника в Италия поради психологично разстройство. Румънските управляващи пробват да го върнат в страната за изтърпяване на наказването.

Главният прокурор на DNA Мариус Войняг призна пред Про ТеВе, че нивото на разследваните в последно време случаи не е задоволително високо.

" Ако желаеме от DNA да се занимава със случаи на корупция с служители на реда, хванати с 9 литра палинка или 10 кила суджуци, и да се специализираме в тази зона, тогава това и ще получим. В момента вършим одит на активността на DNA и ви споделям, че би трябвало да се върнем към главния детайл на работа, което значи следствие на случаите на огромна корупция ", съобщи Войняг.

Според него прокурор от DNA би трябвало да поема най-малко едно дело „ от огромен диаметър “ годишно.

Главният прокурор на DNA подсети, че последствията от корупцията са колосални и цитира изследване на Европейския парламент, съгласно което вредите от корупция възлизат на към 15 % от брутния вътрешен артикул. „ Става дума за десетки милиарди евро годишно, които ние губим. Мисля, че в сегашния миг не сме постигнали същинския си капацитет като страна и една от аргументите за това е корупцията “, сподели основният прокурор на DNA.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР