През последните години българската икономика се доближава до нивата си

...
През последните години българската икономика се доближава до нивата си
Коментари Харесай

„Индъстри уоч”: Ръстът на потреблението още е далеч от нивата преди кризата

През последните години българската стопанска система се приближава до равнищата си от преди рецесията, само че структурата й е доста по-различна спрямо преди 10 години. Това се показва в годишния макроикономически отчет на „ Индъстри уоч”.

Така, да вземем за пример, безработицата понижава до малко над 7% за последните 12 месеца, а след загубата на 430 000 работни места през 2008-2013 година са обезщетени 100 000. Според анализаторите хората в трудоспособна възраст са намалели с близо половин милион за последното десетилетие.

Инвестиционната интензивност също понижава – 33% от Брутният вътрешен продукт през 2008 година след напредък с по приблизително 15,7% след 2002 година до 20% от Брутният вътрешен продукт и напредък от едвам 0,8% през последните години.

Променят се и секторите, които основават работните места – вместо строители, търговци на коли и личен състав в туризма, в този момент се търсят експерти в автомобило- и машиностроенето, производството на електроника, програмен продукт и обслужване на бизнес процеси за външни клиенти.

През интервала след 2014 година пък приходите порастват с по към 7% годишно, като през последните тримесечия се повтаря достижението от 2007 година – двуцифрен растеж на междинните приходи. Данните от 2015 година насам слагат България на второ място в Европейски Съюз по този индикатор.

В същото време, обаче, потреблението на семействата пораства с едвам 1,1 милиарда лева приблизително за интервала от 2009 година до момента при 3,8 милиарда преди рецесията.

Цените на жилищата вървят стабилно нагоре (до степен да сме измежду страните в света с най-бързо увеличение), като обаче към момента са на междинни равнища от 511 евро на кв.м, което с 30% по-малко от върховите стойности преди пукането на имотния балон, излиза наяве от разбора.

На този декор, достъпът до кредитиране у нас се усъвършенства и все още лихвените равнища са на исторически най-малко – 3,9% годишно за жилищни заеми и 7,5% по потребителски заеми.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР