През последните години Арктическият регион бързо се превръща от зона

...
През последните години Арктическият регион бързо се превръща от зона
Коментари Харесай

Баренцовският регион: пронатовското побъркване

През последните години Арктическият район бързо се трансформира от зона на мир в зона на борба. Страните от НАТО все по-често организират учения в северната част на Европа и даже не се пробват да скрият антируската им ориентировка.

В началото на март Киркенес беше хазаин на следващата интернационална конференция на страните от Баренцовия район, чиято традиция беше положена през януари 1993 година, когато представители на Дания, Исландия, Норвегия, Русия, Финландия и Швеция подписаха декларация за „ Сътрудничество в Баренцовия Евро-Арктически район “. В продължение на три десетилетия модерна история на годишните конференции в Киркенес страните обсъждаха развиването на икономическото съдействие в полза на всички страни от района.

Но в този момент можете да забравите за това. Представителите на Съединени американски щати и НАТО, които нахлуха с мръсните си ботуши в стерилната непорочност на Арктика, толкоз скапаха климата на районното съдействие, че в този момент всички диалози се свеждат до разискването на въпроси на военното опълчване.

Например посланикът на Съединени американски щати в Норвегия Марк Натансън, който участва на конференцията, похвали Финландия и Швеция за решението им да се причислят към алианса в изявление за норвежкото онлайн издание Barents Observer. И незабавно стана ясно кой е виновен за " неприятното време " в Арктика.

Съединени американски щати привикват със студа

Печалбата на НАТО е, че в този момент Финландия и Швеция ще бъдат принудени да дават своята военна инфраструктура за разполагане на сухопътни, въздушни и морски сили на членовете на алианса, най-вече американци и британци. Освен това съветската граница с НАТО на север ще се усили от 195,8 км (граница с Норвегия) с спомагателните още 1271,8 км (границата с Финландия).

И такива промени доста ще разширят опциите на нашия съперник да извърши стратегическото разполагане на силите си на Скандинавския полуостров. В допълнение, разполагането на американски нападателни оръжия във Финландия ще направи военните летища, арсенали, наземни станции на системата за предизвестие за ракетно нахлуване и други уреди, ситуирани в Карелия, Архангелска, Ленинградска и Мурманска области, по-уязвими, от стратегическо значение за защитата на Русия. Подобна опасност изисква съответна реакция.

Но Финландия и Швеция, наподобява, още не са осъзнали в какво рисково премеждие са ги въвлекли Съединени американски щати и Англия. А всичко стартира с една почтена обмяна на боен опит.

В близкото минало всички огромни учения на въоръжените сили на страните-членки на НАТО оттатък полярния кръг се организираха най-често на територията на Норвегия. Въпреки че още тогава беше ясно какво към този момент се прави, с цел да се създаде прехвърлянето на подсилващи сили от Северна Америка през Норвегия до Швеция и Финландия. Но в този момент Норвегия като междинно звено става непотребна във веригата за военни доставки. Организацията на бойната и логистичната поддръжка, с покорното единодушие на Хелзинки и Стокхолм, е, както се споделя, директна и опростена.

От 2021 година Финландия и Швеция, без официално даже да станат членове на НАТО, започнаха интензивно да вземат участие в маневрите на въоръжените сили на Северноатлантическия алианс. Миналата година американските войски проведоха няколко учения във Финландия едновременно.

И по този начин, въз основата на егерската бригада в Соданкюле бяха подготвени леките пехотни елементи на американската войска. И както означи командирът на финландските сухопътни сили, генерал-лейтенант Паси Велимяки, задачата на маневрите е „ насърчаване на тактическа съгласуемост в арктическите условия на Северна Финландия “. Между другото, ученията бяха с кодово название „ Пробив “ („ Рюске “), а като се вземе поради мястото на тяхното осъществяване - 90 километра от съветската граница - не е мъчно да се отгатне къде тъкмо са отивали войските на НАТО да пробиват. Очевидно, за адаптацията на американските десантници от 101-ва въздушно-десантна дивизия организираха в Суоми общо повече от 7 седмици.

Генералските разходки

Сега финландските войски вземат участие интензивно в помпозните маневри на НАТО „ Арктическа ковачница “ (Arctic Forge 23), в границите на които се организират ученията „ Север “ (North) – това е на територията на Финландия и „ Съвместен боец “ (Joint Warrior) край крайбрежията на Северна Норвегия. В ученията Joint Warrior вземат участие 12 000 военнослужещи, 30 кораба, 4 подводници и 58 самолета от 14 страни.

Но това е общият декор. За втора поредна седмица в региона на ученията се появяват американски стратегически бомбардировачи B-52H. По-специално, на 11 март B-52H беше забелязан над Тромсьо /Tromsø/, както и над островите Сения Анйейа /Senja и Andøya/, след което прелетя над Дания до региона на Балтийско море. Той презареди гориво във въздуха над Полша и вечерта още веднъж се насочи на север към Финския залив, извършвайки най-пълния полет над Скандинавия и балтийските страни в историята на полетите на B-52.

В един миг американският стратегически бомбардировач B-52H беше единствено на 200 километра от Санкт Петербург и, употребявайки опцията, създаде разновидности за нанасяне на ракетно нуклеарен удар на съветска територия.

Появата на стратегически бомбардировачи B-52, основани в Съединени американски щати, Англия и Испания, във въздушното пространство на Скандинавия и Балтика обаче не е изненадваща – те се трансфораха надали не в наложителна стратегия за бойна подготовка за страните от НАТО.

Отново в съгласуваност с Arctic Forge се организира най-голямото обучение на НАТО Joint Viking, в което вземат участие 20 000 бойци от седем страни от НАТО, в това число Норвегия и включилите се към алианса Швеция и Финландия. По този мотив група висши офицери отлетяха за Киркенес. Включително заместник-командващия на Обединеното командване на въоръжените сили на Алианса в Норфолк, контраадмирал Тим Хенри, началникът на Обединения щаб на шведските въоръжени сили, генерал-лейтенант Карл-Йохан Едстрьом, шеф на Обединения щаб на норвежките въоръжени сили, лейтенант Генерал Ингве Одло, заместник-командващия на командването на НАТО в холандския Брунгсум, генерал-лейтенант Луис Ланшарес. Високите посетители посетиха норвежкия граничен пункт в Пасвик и даже се возиха на моторни шейни по руско-норвежката граница.

Изглежда сходни пързаляния с шейни се трансформира в традиция измежду натовските генерали. През март 2022 година военачалник Йорг Волмер и вицеадмирал Даниел Дуайер, макар огромното натоварване на учението Cold Response, също откриха време да посетят граничния пункт Пасвик и да се повозят на моторни шейни по руско-норвежката граница.

„ Те показаха надълбоко удовлетворение от метода, по който Норвегия взема решение компликациите по границата с един от най-милитаризираните райони на Русия “, оповестяват западни медии. Но до неотдавна живеещите тук норвежци даже не подозираха, че има някакви „ компликации “ на границата с Русия.

Обърнати към войната

Контраадмиралът на Съединени американски щати Тим Хенри неотдавна съобщи: „ НАТО постоянно организира учения, постоянно се пробва да приспособява своите действия към протичащото се, тъй че ще продължим да действаме там, където можем. Трябва да действаме като съюз. "

На собствен ред норвежкият генерал-лейтенант Ингве Одло изрази цялостно удовлетворение, че след влизането на Финландия и Швеция в НАТО Норвегия ще има „ повече благоприятни условия за защита “. И шведският генерал-лейтенант Карл-Йохан Едстрьом го повтори: „ Много съм удовлетворен от политическото решение да станем част от НАТО – част от възпирането, от което се нуждаем. “

Но такова наслаждение като участието в НАТО не е гратис. Норвегия и Швеция към този момент са нараснали военните разноски с 3 милиарда крони (всяка страна има свои лични крони).

Разбира се, Русия е обезпокоена от укрепването на сухопътните сили на скандинавските страни и още повече от присъединяване на Съединени американски щати и Англия във военните мерки в Северна Европа. Трудно беше да не се забележи, че през последните години американските и английските подводници освен усилиха интензивността си в арктическите води, само че и започнаха да сменят екипажите в норвежките пристанища, като по този метод осигуриха висока активност на бойните патрули покрай съветската морска граница.

Не може да не си напомним ученията „ Бързият змей “ /Rapid Dragon/, по време на които от 9 до 11 ноември 2022 година бяха тествани ударни оръжия, ясно ориентирани към Колския полуостров. И всичко това се случи на разстояние 650 км от базите на съветските подводници. Ето за какво претенциозните причини на маститите натовски генерали и други младонатовци за някаква „ стратегическа защита “ наподобяват извънредно пресилени. В подтекста на военните старания на алианса би било по-честно да се приказва за подготовка за стратегическа офанзива.

Между другото, през март 2024 година нашите съседи от Скандинавския полуостров ще вземат участие в най-мащабното обучение на НАТО след Студената война Nordic Response, което ще бъде разширена версия на учението Cold Response, извършено в Норвегия през 2022 година А държавните управления на Норвегия, Финландия и Швеция към този момент са почнали да възнамеряват, което демонстрира, че военната шизофрения ще остане. Е, съдействието в Баренцовия район най-вероятно ще бъде лимитирано. И какъв е смисълът да си сътрудничиш с хора, твърдо обърнати с лице към войната?

Превод: Европейски Съюз

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР