През последните две седмици Северна Корея е тормозена от проблеми

...
През последните две седмици Северна Корея е тормозена от проблеми
Коментари Харесай

Северна Корея се опита да го хакне. Сега той държи Интернет връзката им в ръцете си

През последните две седмици Северна Корея е унизена от проблеми с Интернета. На няколко пъти безусловно всички уеб сайтове в страната, които поради прецизния диктаторски режим там не са доста, стопират да работят.

Няма достъп до уеб страницата за билети на единствената им авиолиния, няма и до Naenara - формалният портал на държавното управление. Поне един от централните рутери е бил неподвижен, с което и цифровата връзка с външния свят. 

Държавата има задоволително съперници, с цел да се допусна за политическа хакерска атака. Оказва се, че проблемите фактически идват от Съединени американски щати, само че не и от държавното управление. Зад тях стои мъж в пижама, който всяка вечер стои пред тв приемника, гледа филми за извънземни и от време на време отскача до домашния си офис - с цел да ревизира дали стратегиите, които нарушават Интернет връзката на една цяла страна, работят.

Преди година самостоятелният хакер P4x попада от другата страна на монетата - севернокорейски шпиони таргетират западни учени в областта на кибер защитата, с цел да извлекат от тях информация за софтуерни уязвимости. P4x е един от получателите на тази офанзива, само че споделя, че е съумял да предотврати извличането на скъпи данни. За него обаче е задоволително, че са пробвали да обхванат в сървърите му. Когато държавното управление на Съединени американски щати не отвръща на удара, той взема решение да поеме нещата в свои ръце.

" Усетих, че това е вярното деяние. Ако не покажем зъби, просто ще продължат да се пробват, " споделя, представен от WIRED. По време на диалога той дава и доказателства за това, че е виновен за офанзивите над мрежата в Северна Корея. 

" Искам да схванат, че в случай че ни атакуван, част от инфраструктурата им ще се срине за известно време. "

P4x прибавя, че е разкрил голям брой недостатъци в системите на страната, които са му разрешили независимо да наруши Интернет връзката към сървърите и рутерите в Северна Корея. Решава да разкрие една от тях - бъг в софтуера NginX, който му дава опцията да пренатовари системата и да я смъкна офлайн. Изследва и локалната операционна система Red Star OS, която разказва като остарял и най-вероятно уязвим вид на Linux.

Офанзивите му са към този момент автоматизирани - посредством скриптове от време на време ревизира кои системи в страната работят и се концентрира върху нарушаването на тяхната активност. Действията му носят резултати. По време на някои от офанзивите му съвсем всички корейски уеб страници не са налични - част от дребното работещи, са основани отвън страната и това прави тяхното прекъсване по-трудно.

Не е ясно какъв резултат са оказали нападенията над локалното държавно управление. Мартин Уилямс, академик от Stimson Center, който е част от специфичен план, фокусиран върху Северна Корея, отбелязва, че единствено дребна част от популацията има достъп до Интернет. 

По негови думи по-голямата част от свалените уеб сайтове са били употребявани за агитация към интернационалната публика. Уилямс прибавя и че най-вероятно хакерите, които преди година са предизвикали P4x най-вероятно не са основани в Северна Корея, а в други страни като Китай.

" Бих споделил, че в случай че задачата му са тези хора, най-вероятно вниманието му е отделено в неверна посока. Но в случай че просто желае да нервира Северна Корея, то той най-вероятно го прави сполучливо. "

Хакерът признава, че би броил това за триумф и че локалните поданици, които не разполагат с достъп до Интернет, в никакъв случай не са били неговата цел:

" Със сигурност желаех да засегна допустимо минимум хората и допустимо най-вече държавното управление. "

Докато досега офанзивите му са по-скоро безвредни, P4x разяснява, че те са извършени най-много, с цел да бъдат открити уязвими точки в системите на страната. Тепърва има намерение да извлича скъпа информация, която да показа с специалисти. 

Действията му целят да насочат обръщение освен към държавното управление на Северна Корея, само че и към това на Съединени американски щати - с хакерските атаки си желае да притегли внимание върху неналичието на реакция против ударите, които азиатската страна насочва към американски жители. 

" Ако никой няма да ми помогне, ще си оказа помощ самичък. "

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР