През последните две години в Централна Европа имаше невероятни жеги

...
През последните две години в Централна Европа имаше невероятни жеги
Коментари Харесай

Бъдещето - все по-екстремни засушавания очакват Европа

През последните две години в Централна Европа имаше невероятни жеги и продължителни засушавания, припомня Дойче веле. Екстремните климатични феномени в бъдеще ще са усилят неведнъж, предсказват учени.

Редуващите се години на мощни засушавания в Централна Европа ще станат доста повече и по-мащабни до края на века, в случай че излъчванията от парникови газове не бъдат понижени.

Изводът е от изследване на Центъра за проучване на околната среда " Хелмхолц " в Лайпциг. За задачата екипът учени от Германия и от Чехия е сравнил данните от двете сушави години 2018 и 2019 с дълготрайните данни за развиването на климата от последни 250 години.

Температурни върхове

Резултатите демонстрират, че от 1766 година насам в Централна Европа не е имало други две толкоз сушави следващи години като упоменатите към този момент 2018 година и 2019 година Тогава сушата е нанесла тежки провали на обширни територии в Централна Европа - наранени са били повече от половината площи в района.

" Важно е да сме наясно със смисъла на засушаванията в поредни години, с цел да може да се създаде модел за предугаждане на рисковете ", споделя Рохини Кумар, един от създателите на изследването.

Ако се допусна, че през 2100 година ще се доближи пикът в отделянето на парникови газове, броят на следващите рисково сушави лета в Централна Европа ще се усили седемкратно през втората половина на 21 век, предсказват учените. Според тях, засегнатите от сушата аграрни земи тогава ще се усилят с над 40 милиона хектара.

Ниско равнище на парникови газове - редки засушавания

Ако обаче парниковите газове нарастват с по-умерена скорост, броят на двойните летни засушавания ще се понижи съвсем на половина в съпоставяне със сюжета за най-високите излъчвания. А при доста ниски излъчвания на парникови газове продължителните летни засушавания ще станат още по-редки.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР