През последните две десетилетия, България и Северна Македония постигнаха значителен

...
През последните две десетилетия, България и Северна Македония постигнаха значителен
Коментари Харесай

София и Скопие да дадат приоритет на съвместна програма за инвестиции и растеж

През последните две десетилетия, България и Северна Македония реализираха забележителен прогрес в евроатлантическата интеграция. И двете страни обаче са изправени пред съществени провокации в ръководството, които разрешават завземане на страната и медиите, вредят на просперитета и отслабват европейската сигурност.

Тази констатация бе направена по време на проведената от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД) кръгла маса на тематика „ Насърчаване на градивния капитал в България и Северна Македония ”, на която участваха министрите на външните работи на България Николай Милков и на районен съд Македония Буяр Османи, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Дискусията се организира с поддръжката на Центъра за интернационално частно предприемачество (CIPE), Вашингтон, като в нея взеха присъединяване представители на двете най-големи парламентарно показани политически сили в страната Делян Добрев, ръководител на Комисията по енергетика, и Даниел Лорер, заместник-председател на Комисията по стопанска система и нововъведения, както и представители на дипломатическите задачи на страните от Европейския съюз, Съединени американски щати, Швейцария и Република Корея.

Домакините на кръглата маса показаха пътна карта за повишение на свързаността сред двете страни.

След френското предложение за разрешаване на оставащите разлики сред двете страни е време държавните управления на София и Скопие да дадат приоритет на взаимна стратегия за вложения и напредък. Рамките на Европейски Съюз и НАТО дават обилни запаси за осъществяването на такава стратегия. Чрез подобаващи принадлежности за съдействие, наличните обилни обществени запаси могат да се употребяват, с цел да привлекат най-малко три пъти повече градивен капитал от частния бранш, доста повече от настоящето равнище на вложения сред двете страни, което е под 200 млн. евро, бяха главните констатации на участниците в срещата.

Ден по-рано македонският външен министър Османи показа, че няма политическа воля за построяването на инфраструктурната съгласуваност – железопътна, енергийна, цифрова, която да свързва страните по линията на Коридор №8, а точно България, районен съд Македония и Албания, напомня БГНЕС.

„ Точна е констатацията, че инфраструктурната съгласуваност Изток-Запад е изоставена през годините и десетилетията. Някой оправдават това поради комплицираната география на региона, само че новите технологии не познават такива спънки като комплицираната география. По-скоро не е имало политическа воля, което сме установили “, съобщи ръководителят на дипломацията на РСМ. /БГНЕС

София / България
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР