През последните дванадесет години здравеопазването и социалните политики са били

...
През последните дванадесет години здравеопазването и социалните политики са били
Коментари Харесай

Общински съветник от Варна: За първи път парите за здравеопазване са намалени в бюджет 2024

През последните дванадесет години опазването на здравето и обществените политики са били постоянно измежду целите във всеки годишен бюджет на Община Варна.Всяка година средствата,заложени в тези две функционалности са били увеличавани.За първи път в планувания за 2024 година бюджет имаме понижение. Намалени са средствата за помощи за жители,нуждаещи се от поддръжка заради здравословни проблеми. За 2023 година са заделени 225 700 лв.,а за 2024 -188 337.

Това съобщи доктор Лидия Маринова, общински консултант от ГЕРБ и член на ПК " Здравеопазване " и " Социални действия ", заяви ГЕРБ-Варна.

" Вярно е,че за предходната година не са изразходвани всичките средства, защото бюджетът на Община Варна беше рекордно просрочен и признат едвам през септември. Така подадените през последните четири месеца молби ще се прибавят към молбите на искащите през 20 24 година и заложените средства ще се окажат извънредно незадоволителни. Броят на болните, нуждаещи се хора,социално слаби се усилва с всяка година.Ще предложа нарастване на средствата с 40 000 лв.,за да можем да подпомогнем,макар и с дребни суми повече хора със здравословни проблеми ", разяснява още общинският консултант.

Според Маринова аналогична е и обстановката с помощите за подкрепяне на двойки с репродуктивни проблеми.От стартирането на ин витро програмата през 2014 година са се родили 207 деца,като единствено за 2023 година те са 43.

" Община Варна постоянно е била посочена за образец с ангажираността си по този сериозен демографски проблем.Сумата за 2024 година е понижена със 125 000 лв.. Ще предложа нарастване на средствата с най-малко 50 000 лв. ". 

От думите и разбираме, че са отрязани 11 профилактични стратегии,по които Община Варна е работила от години с оглед ранно разкриване на социално  значими болести при деца и възрастни. През 2023 година с тях били обхванати 5339 лица,а през 2024 от тази опция ще се възползват на половина - единствено 2646 от нуждаещи се, споделя още тя.

Предвидени ли са средства за ремонт на втория етаж на ДКЦ 2,,Иван Рилски ",в кв.,,Аспарухово "? Според последните наставления на РЗИ Варна,ако този ремонт не бъде реалност до м.юни,предстои затваряне на това стратегическо за региона лечебното заведение.

Според доктор Маринова В ПК, " Социални действия и жилищна политика " бюджетът за 2024г. е понижен с 6 милиона лв..

" Въпреки че стандартите за възнаграждение на консуматор в обществените услуги при държавно делегираните действия е повишен със приблизително 10%.Не е планувано нарастване на стандарта за възнаграждение за един консуматор в обществените услуги с общинско финансиране ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР