През последните дни в света на финансите всички крещяха на

...
През последните дни в света на финансите всички крещяха на
Коментари Харесай

Финансист: Това трябва да бъде сигнална лампа

През последните дни в света на финансите всички крещяха на всеослушание три сакрални думи – злато, биткойн и Nvidia. Ноторно известна истина е, че в основата на придвижването на цените на финансовите активи са страхът и алчността. Даже има и известен диалект, който дилърите употребяват - FOMO (fear of missing out), казано на български – " страхът да не изпуснеш нещо “. Това разяснява финансистът Бисер Манолов в собствен разбор за " Телеграф ".

Истината е, че хората изпадат в суматоха в търсенето на застраховка на спестяванията си против инфлацията. Големите акули в никакъв случай не простят на дребните, в никакъв случай. Двата най-големи фонда в света за ръководство на активи – Fidelity и BlackRock, отдавна се пробват да яхнат крипто – вълната, надушвайки големия брой на хората, които желаят да " опитат от новото “.

Само да поясня, че въпросните институции не поемат никакъв ценови риск при издаването на фондове. Рискът е напълно за сметка на крайния клиент. Разбира се, че това напълно не е гратис. Клиентите заплащат годишна такса ръководство, която е закрепена и няма безусловно никаква връзка с финансовия резултат. Новосъздадените фондове за вложение в биткойн просто наляха масло в огъня, откакто получиха публично позволение от Комисията за финансов контрол на Съединени американски щати.

Цената на биткойн изхвърча за малко над 70х. $. Почти незабавно по главните финансови медии зачестиха включванията на разнообразни анализатори, които предизвикаха още повече FOMO държанието на дребните вложители.

Залаганията в прогнозите започнаха от 94х. $ до края на месеца и доближиха небрежно до равнището от 200х. доникъде на годината. По-оперените " анализатори “ към този момент виждаха равнището от 1 милион $ за биткойн до края на 2025 година Хората в действителност се размечтаха. Младите трейдъри се надсмиваха над старите подканяйки ги да се пенсионират от играта. Дотук с прочувствената част. Идва ред на обстоятелствата.

Факт номер едно – биткойн НЕ е валута, а цифров актив със мощно умозрителен темперамент. Абсолютно несъмнено е, че технологията зад него е революционна, която показва по какъв начин действат децентрализираните системи основани на блокчейн. Биткойн е първият и най-популярен цифров актив. Крайният брой единици в послание – 21 милиона, несъмнено го защищават от инфлационен риск, само че въпреки това доста усилват вероятността за значими ценови операции.

Трябва да се знае, че безусловно всяка една трансакция в биткойн се съхранява, като тази информация е обществена и могат да се видят номера на сметките. Крипто промишлеността назовава притежателите над 1 000 биткойн - " китове “. Към 7 март в 2 104 сметки има над 1 000 биткойна, т.е. това е броят на китовете. Въпреки рекордно високите цени на биткойн няма индикации, че те имат желание да продават.

Това е съвсем сигурен знак, че ценовата нервност ще продължи. Ако се направи разбор в Гугъл Trends за броя на търсенията по думата " биткойн “ сега сме на трето място по интензивност след декември 2017 и май 2021. Крипто трейдърите употребяват тази информация като знак за иден скок на цената при увеличено търсене. Интересна е и информацията от кои района идва максимален трафик на търсенето.

Първите пет страни са Нигерия, Салвадор, Австрия, Гана и Нидерландия. Интересно, нали? За мечтателите на " огромните удари “ обаче желая най-отговорно да подчертая, че покупката на биткойн не е инвестиция, а чисто спекулативна позиция. Това не значи, че от покупката на биткойн не могат да се завоюват пари. Това значи само, че има голяма възможност да загубите основна част от средствата си, което може да стане и със всеки един финансов актив, несъмнено.

Едно нещо би трябвало да е ясно, тези които постоянно ще завоюват и в двете направления на придвижване на биткойн ще бъдат фондовете. Тяхната комисионна за ръководство е постоянно закрепена. Не споделям, че не го заслужават, в противен случай – те обслужват ползите на клиентите си – щом има търсене, трябва да има и предложение. Казвам единствено, че репутацията на фондовете, които оферират вложения в биткойн не ви подсигурява нищо и не може да бъде съображение за взимане на решение. Ако погледнем и малко по-комплексно върху придвижването на цената на биткойн не можем да пропуснем извода, че тази еуфория е и функционалност на изпаряващото се доверие на дребните вложители в паричната политика на централните банки и държавните управления.

Това е неоспорим извод и би трябвало да бъде сигнална лампа за въпросните институции. Ако би трябвало да направя някаква рекомендация за по-консервативните вложители, то това е да влагат в злато. Казвал съм го доста пъти – покупката на злато не е инвестиция, а застраховка без падеж. Цената на биткойн по всяка възможност ще пораства още. Така е устроена системата. Дали ще доближи 100 х. $ тази година никой не може да каже. Аз бих ви посъветвал единствено да не залагате всичките си спестени пари на една карта.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР