През последните дни в разни медии в Скопие, известни с

...
През последните дни в разни медии в Скопие, известни с
Коментари Харесай

Защо не може да има македонско малцинство у нас?

През последните дни в всякакви медии в Скопие, известни с антибългарските си и просръбски послания, се натрапва мнението, че българите не трябвало да се вписват в конституцията на Северна Македония. Провеждат се и дейни мероприятия министър председателят Кирил Петков да бъде заливан с такива хрумвания. Аргументът е, че няма разлика сред македонци и македонски българи. В известно отношение са прави, само че неказването на цялата истина е началото на операцията. Това написа във Facebook историкът от Българска академия на науките доцент Спас Ташев.

" В предишното измежду предците на тези, които през днешния ден се разпознават като етнически македонци и македонски българи, в действителност е нямало разлики. Били са едно и са се борили за едно и също нещо. Заради това единение в предишното сме записали в контракта ни със Северна Македония, че имаме обща история, а ние публично сме декларирали, че тя е до 1944 година (с тази времева граница не съм склонен, само че това не трансформира обстоятелството, че договорът е такъв).
Всъщност през днешния ден сред македонци и македонски българи в действителност няма етнокултурни разлики, само че има разлика в тяхната самоидентификация, което е задоволително разграничение ", написа доцент Ташев.

По същия метод през днешния ден в Австрия се разграничават в две обособени групи австрийците и австрийските немци, сред които също няма етнокултурни разлики. Или в Молдова молдованите и молдовските румънци, при които също няма етнокултурни разлики, само че са регистрирани в две обособени групи точно поради особеното им самоопределяне. Разбира се, Северна Македония няма вековните държавни обичаи на Австрия или Молдова, заради което е разумно политическото отделяне край Вардар да е проявено в доста по-малка степен. Именно това дефинира и по-големия дял на тези, които не престават да съхраняват българското си съзнание.

Ако приемем изказванието, че няма никаква разлика сред македонци и македонски българи, за какво да се трансформират учебниците по история? Какво ще ни пречи, че Гоце Делчев е обявяван в Скопие за македонец, откакто няма разлика сред македонци и македонски българи? Убеден съм, че на този въпрос съперниците на вписването на българите в Конституцията няма да намерят логичен мотив. Само посредством злословия ще продължат да плетат интриги. Най-голямата разлика в наши дни сред македонци и македонски българи е, че едните са изменили на предците си и това е тяхно право. Но пък другите са останали правилни на идеалите на предците си и не разбирам за какво тези, които са изменили, ще не разрешават на тези, които са останали правилни, да отстояват тези идеали?

Според историка би трябвало да почитаме избора както на едните, по този начин и на другите, само че никога не можем да допуснем едните да постановат мнението си над другите.

А за какво в България не може да има македонско малцинство? Защото откакто днешните македонци произлизат от българите, то този развой е протичал при характерните условия в югославска Македония, само че тези условия са отсъствали в България. Най-малкото тъй като концепцията за самостоятелна Македония се появява след Първата международна война, а Пиринска Македония е в състава на България от 1912 година, като дотогава, до момента в който е в Османската империя, няма никаква македонска политическа самородност, която вероятно да прерастне в етническа (както настояват в Скопие, за което отново имам забележки) - битката е за обща териториална автономност на Македония и Одринска Тракия, където няма нито един македонец, а духовното единение на българската нация се поддържа от Българската Екзархия посредством съществуването на единна с България система от учебни заведения, читалища и църкви.

По същия метод в Австрия или Молдова през днешния ден има останали лица с немско или румънско съзнание, само че в Германия или Румъния не може да има локални лица с австрийско или молдовско съзнание. Защото то се е формирало на немска или румънска основа, само че единствено в политическите граници на Австрия или Молдова, не и отвън тях.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР