„През последните дни в публичния дебат за миграцията се налагат

...
„През последните дни в публичния дебат за миграцията се налагат
Коментари Харесай

Лидерите от ПЕС: Цялостно европейско решение за миграцията, а не мерки „на парче“!



„ През последните дни в обществения спор за миграцията се постановат две съществени тези. От една страна виждаме безапелационен отвод за демонстрация на каквато и да е взаимност от страни, ръководени от десницата. От друга, се стартира концепцията за заменяне на общоевропейския метод с двустранни съглашения вътре в Европейски Съюз, както и с трети страни. “ Това съобщи президентът на ПЕС Сергей Станишев след срещата, в която взеха присъединяване и министър-председателите на Португалия, Швеция, Малта, Словакия, Испания, Гърция и Македония.

„ Позицията на министър председателите от фамилията на ПЕС е безапелационна – миграцията се нуждае от изцяло европейско решение. Идеите, които са на дневен ред в Европейския съвет, са следващите ограничения „ на парче “ и целят краткотрайно усмиряване на пристрастеностите и отсрочване на намирането на резистентен компромис. Това е от изгода само за страните надалеч от горещите точки по границите на Европейски Съюз, които не желаят никаква взаимност и преразпределение на бежанци. Този метод освен не взема решение проблеми, само че и слага в тежка обстановка страните на първа линия, включително България. “

Станишев разяснява и предложенията за създаване на центрове за настаняване на търсещи леговище отвън територията на Европейски Съюз:

„ Прехвърляне на отговорността на хипотетични трети страни, които в действителност нямат никакво предпочитание за сходни покупко-продажби, е като че ли в отговор на вътрешнополитически проблеми в някои европейски столици, в сравнение с действителен опит за намиране на решение. Рискуваме още веднъж да сложим режими с спорни способи на ръководство в мощна позиция по сходство на съглашението с Турция. “

„ Ставаме очевидци на огромна корист от популисти и националисти по тематиката. Пристигналите мигранти през последните месеци са в пъти по-малко спрямо предходни години и актуалната обстановка няма нищо общо с картината от 2016 година Европейски Съюз би трябвало да откри солидно и работещо решение в този момент, с цел да не изпаднем в обстановка, в която всеки е самичък за себе си при пораждане на нови рецесии. “, добави в умозаключение водачът на ПЕС.

В срещата присъединяване взеха и: Антонио Коща, министър-председател на Португалия; Стефан Льовен, министър-председател на Швеция; Джоузеф Мускат, министър-председател на Малта; Петър Пелегрини, министър-председател на Словакия; Педро Санчес, министър – ръководител на Испания; Удо Булман, ръководител на Групата на социалистите и демократите в ЕП; Федерика Могерини, висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и политиката за сигурност; Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия; Марош Шевчович, заместник-председател на Европейска комисия, комисар по Енергийния съюз; Пиер Московиси, комисар по стопански и финансови въпроси, данъчно облагане и митнически съюз; Карл-Хайнц Ламберц, ръководител на Комитета на районите и други.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР