"През последните дни в Брюксел се вихри голям скандал около

...
"През последните дни в Брюксел се вихри голям скандал около
Коментари Харесай

Лют скандал в Брюксел заради човек на Юнкер

"През последните дни в Брюксел се вихри огромен скандал към изненадващото назначение на Мартин Зелмайер, досегашният шеф на кабинета на Юнкер, за общоприет секретар на Еврокомисията. Досегашният общоприет секретар Александер Италианер е пенсиониран две години по-рано. Зелмайер се счита за "сивият кардинал " на Юнкер и решението е на самия Юнкер без съвещания с останалите членове на Европейска комисия съгласно сведения на някои от комисарите. Всичко може да докара до оставката освен на Зелмайер, а и на самия Юнкер ".

Мнението е на Стефан Тафров, някогашен дипломат в Ню Йорк и дълготраен български посланик.

Превратът стартира на 21 февруари, когато 1000 публицисти получиха мейл, че ръководителят на Комисията Жан Клод-Юнкер привиква конференция. На нея бе направено изненадващото известие, че Зелмайер минава на нова позиция - общоприет секретар на Комисията, който ще дава отговор за 33 000-те й чиновници. Никой не знаеше, че позицията е свободна, още по-малко, че Италианер счита да освободи поста си предварително, освен това без никаква причина.

Големият въпрос е, за какво комисарите не се опълчват на решението на Юнкер да промотира еднолично за високата позиция своето протеже и да му обезпечи цялостен надзор над Комисията. Вероятно отговорът се крие в обещанието на Зелмайер да усили екстрите за комисарите, които към този момент са в края на мандата си и мислят за своето пенсиониране. А съгласно обещанието на Зелмайер то ще наподобява повече от безметежно.

Ако сега в продължение на две години те взимат по две трети от заплатите си - към 13 500 евро на месец, то германецът възнамерява да удължи този период на три, даже пет години. Така вместо досегашните 324 000 евро, те ще приберат от 486 000 до 810 000 евро за вярната си работа към Европа.

Зелмайер има и още един подарък за тях. Бившите комисари ще имат самостоятелен офис в Комисията, кола с водач и двама асистенти. Това значи, че пенсионирането на комисарите ще излиза двойно и тройно повече на европейските данъкоплатци отсега нататък. В схемата на Зелмайер взе участие и шефът на човешките запаси в Комисията - Ирене Сука. Въпреки че е в пенсионна възраст, предишният месец нейният контракт бе продължен. Както и на брачна половинка й Доминик Ристори, общоприет шеф на "Енергетика ".

Големият въпрос е за какво Зелмайер не изчака края на мандата на Юнкер, който изтича през октомври 2019. Бързането е обвързвано с упоритостта на германците да ръководят на процедура цялата комисия. В момента те държат три от четирите огромни институции, написа още "Спектейтър ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР