През последните дни се развива скандал в Народния театър. За

...
През последните дни се развива скандал в Народния театър. За
Коментари Харесай

Скандалът в Народния театър: Надраскана врата, акт на вандализъм, жалба и оставка


През последните дни се развива скандал в Народния спектакъл. За него знаем от няколко фотоси на една надраскана врата в символ на митинг и изказванията на основните настоящи лица в обществените мрежи и онлайн издания.

От bTV се опитахме да поканим основните настоящи лица, с цел да чуем всички техните причини. Засега обаче те не желаят да приказват. Поканите към тях остават в действие.

Едно придружаване до урните

На изборите на втори октомври почетният ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган отиде да гласоподава, а по традиция - публицисти не бяха поканени. Тогава той беше съпроводен от Велислава Кръстева, която е ПР и зам.-директор на Народния спектакъл. В края на октомври вратата на кабинета ѝ в театъра е надраскана, а табелата с името ѝ - свалена. На фотоси се виждат надписи " Движение за права и свободи ", " ПР на Ахмед Доган " и " Изчезвай ".

Преди да стартира работа в Народния спектакъл, Кръстева е ПР, депутат и зам.-министър на културата от Движение за права и свободи. Пред уеб страницата epicenter.bg шефът на театъра Васил Василев разяснява, че e демонстрирано " фашистко държание ", осъществен е " акт на вандализъм ", с който " изрично е застрашен " чиновник на театъра. И това няма да бъде търпяно, както и лицето, което го е направило.

Велислава Кръстева изяснява пред уеб страницата „ Площад Славейков “, че не е част от ПР-екипа на Движение за права и свободи още от времето, когато е определена за депутат. Сега е деятел на Движение за права и свободи.

Ето някои от отговорите, дадени в изявлението:

- Тоест придружили сте Ахмед Доган на изборите през октомври в качеството си на деятел на Движение за права и свободи, а не на ПР?

- В качеството си на това, че той е почетен ръководител на Движение за права и свободи.

- Вие като ПР ли бяхте до него, като другар?

- Ами аз 20 години съм работила с него. Не е належащо да има в някакво качество, в случай че не се придържате към етикетите. Аз гласоподавам с господин Доган повече от 10 години.

Жалба за рушене на постройка, която е монумент на културата

Директорът на Народния спектакъл Васил Василев подава тъжба за рушене на постройката, която е монумент на културата против незнаен причинител, а режисьорът Александър Морфов излезе с отворено писмо.

Отвореното писмо на Александър Морфов

„ В Народния спектакъл се води следствие против незнаен причинител за надраскана врата и изкъртена табелка! Аз съм прочут причинител и не съм се крил...

Както излиза наяве, тази жена, която следва Почетния ръководител на Движение за права и свободи Ахмед Доган, е Велислава Кръстева - зам.-директор!!! и пиaр на Народния спектакъл " Иван Вазов ". В качеството си на такава тя съставлява не себе си, а Институцията Народен спектакъл, респективно мен, артистите и всички чиновници на Народния спектакъл. Това, което тя показва, е откровена политическа агитация!

...Не съм склонен с политически назначения на лица, които считат, че са недосегаеми и всичко им е разрешено!
...АЗ НЯМАМ ЕТНИЧЕСКА НЕТЪРПИМОСТ, АЗ ИМАМ НЕИСТОВА НЕТЪРПИМОСТ КЪМ ХОРА БЕЗ МОРАЛ!!! “, съобщи Александър Морфов.

Любовта към театъра на шефа

Директорът на театъра Васил Василев разяснява самопризнанието на режисьора пред националното радио:
„ Аз имам един единствен грях. Обичам театъра и хората, които работят в театъра. Това е моят отговор... ", съобщи той.

Призивът на Велислав Минеков

След като причинителят - основният режисьор на театъра Александър Морфов, пое отговорност за надрасканата врата и свалената табела, служебният културен министър Велислав Минеков прикани да бъдат уволнени всички политически фигури в театъра и разпореди цялостна инспекция.

„ Не може на тази теглилка от едната страна да сложим злато, а от другата страна перушина, аз държа на наличието на режисьора Александър Морфов в Народния спектакъл и не бих желал нашият спектакъл да се трансформира в кръжок по политически ползи “, съобщи той.

Проф. Минеков беше изслушан и в парламентарната комисия по просвета и медии. Заседанието продължи час и петнайсет минути. На тематиката бяха отделени три минути. Само зам.-председателят на комисията Христо Петров имаше въпрос за абсурда в най-големия български спектакъл.

„ Това, което се случва в театъра, ме възмущава. За страдание, има един политически кръг. Не съм сигурен дали хората там са избирани заради своите качества, или заради своята политическа принадлежност. Мога да ви изброя и партиите, които съставляват. Единствено отсъства вашата партия, скърбя ", разяснява Минеков.

Оставката на Захари Карабашлиев

Същия ден стана ясно, че основният драматург на театъра - писателят Захари Карабашлиев, подава оставка. Той е измежду учердителите на " Да, България ":

„ По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано нееднократно в подтекста на това, че една политическа фигура от управлението на дадена партия може да бъде " уравновесена " с друга такава. Няма по какъв начин да се съглася с това. Аз партийна линия нямам. Своите позиции по разнообразни въпроси показвам обществено и ясно, тъй като са цивилен и морални. Аз съм политически самостоятелен и не бих желал да бъда въвличан в спор, който трови креативната атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър " Иван Вазов " извън “, разяснява Карабшлиев.

Главните настоящи лица отклониха поканите ни за изявление, тематиката остава отворена.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР