През последните дни се наблюдават панически и недобре обмислени действия

...
През последните дни се наблюдават панически и недобре обмислени действия
Коментари Харесай

Кремъл си направи сепуко – политическо и икономическо

През последните дни се следят под паника и недобре премислени дейности от страна на Русия в устрема ѝ да ограничи вредите от наложените наказания. Мотивацията зад някои от тези ограничения на Кремъл са да наложи „ контрасанкции “ на „ груповия Запад “.

Обявената фактическа възбрана за погашение на лихви и главници по съветски държавни и корпоративни облигации е такава мярка. Това, че Русия задължава емитентите да заплащат единствено в рубли и по сметки единствено в съветски банки дължимите суми по никакъв метод не може да се окачестви като осъществяване на тези отговорности. Опитът да се „ хитрува “, като се имитира заплащане, което не е контрактувано съгласно изискванията на облигационните излъчвания, ще бъде класифицирано като дефолт (неизпълнение на дължимо задължение) от кредиторите и те ще потърсят своите права по правосъден ред.

Вярно е, че за някои съветски държавни облигации (не корпоративни облигации) има клаузи, позволяващи на съветската страна да заплаща в рубли при избрани условия. Само че това е годно, когато рублата е свободно конвертируема (в момента към този момент не е така) и заплащането става по пазарен курс, а не по курс, избран административно от съветското държавно управление или Руската централна банка – т.е. от длъжника. Освен това заплащането би трябвало да се извърши по сметка на банките попечители и платежни сътрудници по облигационните излъчвания, а не по посочена от длъжника сметка в негова банка. Това е все едно да кажете на банката, която ви е дала ипотечен заем, че ще отделяте пари за вноски в буркан под леглото ви.

Резултатът от това обаче, ще е пагубен за огромните съветски компании, доста от които построиха сполучливи интернационалните бизнес модели. Те де факто бяха оповестени във банкрут (или задължени да фалират) от личната си страна, която не им разрешава да платят на кредиторите си. Облигационерите ще заведат каузи за неплатежоспособност в съдилищата по облигационна пълномощия, а те са главно в Лондон, Ню Йорк, Париж, Люксембург и Дъблин. Всички активи на съветските емитенти отвън Русия – в това число банковите им сметки – ще бъдат блокирани в употребява на кредиторите. Възможно е да бъде блокирано и държавно имущество на Руската федерация за несъблюдение на заплащания по държавни облигации. Ако няма заплащане или съглашение с кредиторите, блокираните активи ще бъдат продадени и приходите от това ще отидат за покриване на отговорностите.

Незабавният резултат от тези недомислени дейности на съветската страна може да е прекъсване на интернационалните интервенции на засегнатите съветски компании, измежду които са най-големите имена в добивния и енергийния бранш. При дефолт по едно обвързване е допустимо оповестяването за предварително изискуеми на всички други техни отговорности заради постоянно срещани общоприети cross-default клаузи. Кредитните им линии също ще бъдат анулирани. Това са големи компании с милиарди долари обороти и с добре открити връзки с огромни интернационалните банки. Няма икономическа причина те да не заплащат своите отговорности, изключително в настоящата обстановка на високи цени на металите и енергийните запаси. Забраната за заплащане е потрес за всички тях и същинска опасност за преустановяване на интервенциите им, защото голямата част от приходите им идват от износ към интернационалните пазари.

Ето за какво тази ексцентрична мярка е по-скоро гибелен ход за Русия, а не наказване за неприятните „ западни “ вложители от „ вражески “ страни, включително и България. Кредиторите на Русия и на съветските компании ще съумеят да съберат огромна част от парите си от блокираните активи отвън Русия, доста от които не могат да бъдат прибрани – участия в търговски сдружения, недвижимости, складови ресурси, скъпи бумаги и други. Дори кешови наличия по сметки в непознати банки, които няма по какъв начин да бъдат изтеглени в брой или преведени към съветски банки заради настоящите към този момент наказания.

Ако нещо не се промени в Кремъл в идващите дни и седмици, е допустимо да станем очевидци на изгубване от интернационалните пазари на огромна част от огромните съветски експортьори на първични материали и борсови артикули, като метали, петрол, газ, пшеница, торове и други. Това ще провокира потрес на цените на суровините и енергоносителите, както и краткотрайни усложнения в производството на доста компании, разчитащи на доставки от Русия. А спиранията в индустриалните вериги, от своя страна, може да  доведе до повишаване на много артикули, заради лимитираното предложение.

Инфлацията в международен мащаб би повишена доста през 2022 година, само че последователно съветските снабдители ще бъдат сменени с размери от други производители в идващите няколко месеца. Проблемът ще е огромен там, където Русия е преобладаващ снабдител – като никел и паладий, да вземем за пример. Но светът няма да спре да се върти. Освен за Русия, където този сюжет би върнал страната 30 години обратно към интервала на раздробяване на Съветския съюз.

Спирането на суровинния експорт ще провокира всеобщо обедняване, безработица, обезценка на рублата и верижни банкрути в стопанската система, в това число имплозия на банковата система на страната. Спестяванията нацяло потомство руснаци ще бъдат унищожени, а вероятностите за развиване на обществото влошени трагично. Вероятно по-късно ще последва тежка демографска рецесия, всеобща емиграция и институционален колапс. Възможно е за повторно светът да се изправи пред вероятността страната с максимален нуклеарен боеприпас да се разпадне, с всички произлизащи от това опасности.

Ето за какво решението да се спре обслужването на всички съветски облигации в непозната валута меко казано не е от най-далновидните. Фактът, че такова нещо въобще се случва, приказва за това, че сега решенията в Русия се взимат от доста стеснен кръг „ силовици “ към Путин без никакви съвещания с грамотни икономисти, адвокати и представители на корпоративния бранш. Това единствено по себе си е мощно обезпокоително.

Никола Янков, ръководещ сътрудник в „ Експат Капитал ” и ръководител на СД на „ Експат Асет Мениджмънт ”
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР