През последните дни Министерство на образованието лансира няколко идеи за

...
През последните дни Министерство на образованието лансира няколко идеи за
Коментари Харесай

Образование, кадри, реализация: Защото е важно веригата да бъде затворена


През последните дни Министерство на образованието стартира няколко хрумвания за промени в началния и междинния стадий на образование. Основно се търсят способи, които ще доведат до  подобряване на резултатите от националното външно оценяване, които през последните 2-3 години са все по-тревожни. Сред писмата, които получаваме на публицистичната поща, едно директно визира тематиката за професионалните привички и подготовка на фрагменти за значим за стопанската система на Варна бранш, какъвто е туризмът.

Ето какво написа наша читателка (името и e-mail адреса се пазят в редакцията – бел. ред.):

Кое е първото, което забелязвате, когато седнете в заведение и ви сервират поръчката? Аз нормално виждам  фантастичния, дълъг и ослепителен маникюр на симпатичната сервитьорка. Така ми се набива в очи, че не помня да погледна храната или питието си. В такива моменти в съзнанието ми изниква спомен отпреди двадесетина години, когато бях студентка в Колежа по туризъм във Варна и по едно и също време с това работех като сервитьорка – в случай че на работа или на извършения ме видеха с такива нокти, щяха да ме изгонят.

Вчера си приказвам със сина  ми, който втора година работи лятото като админ в влиятелен хотел в курортен комплекс „ Златни пясъци “, без да има нужното за това обучение. Оплаква ми се, че имал проблеми с общуването с гостите. А му правело усещане по какъв начин колежката му посреща с усмивка и се оправя с лекост с всевъзможни безумни искания на клиентите. Момичето е със приблизително и висше обучение в областта на туризма.  

Отдавна не съм в този отрасъл, само че ми стана забавно и се зачетох по тематиката. Бегъл взор върху публикациите в интернет демонстрира, че един от главните проблеми в туризма е неналичието на фрагменти. Частните случаи, които вършат усещане са, че сериозна част от този проблем е неналичието на готови фрагменти.

Справка  сочи, че професионалната подготовка е съвсем същата, както тази отпреди 20 години. Според представители на туристическия бизнес завършващите имат главно теоретична подготовка и нямат ни най – дребна визия от действителността и това ги демотивира и кара да се пренасочат към други сфери. От друга страна преподаватели в професионалните гимназии и висши учебни заведения споделят, че постоянно срещат отвод от страна на работодатели да одобряват възпитаници и студенти за процедура в действителна работна среда. Това е разумно, ресторантьорите и хотелиерите се борят за оцеляване и нямат нужните запаси, с цел да предложат качествено на практика образование.

А трупането на опит посредством практическо образование в комбиниране с теоретично е общоизвестна максима, която дава добра подготовка и улеснява младежите, които да се развиват с готовност в специалността си.

В туристически град като нашия би следвало връзката сред образователните заведения, подготвящи фрагменти за туризма, и работодателите в същата сфера да е приоритет на локалната власт.

Читателят на ДНЕС+ повдига доста значимия въпрос за качеството на образованието и обвързването му с професионалната подготовка. Във Варна няколко гимназии приготвят фрагменти в професионално насочени профили, включително и за една от най-важните за стопанската система на града сфери – туризмът. Въпреки това, при започване на всеки летен сезон в медийното пространство се повдига тематиката за неналичието на личен състав по заведенията и хотелите в черноморските курорти. Изискванията на клиентите към качеството на туристическия артикул непрекъснато нарастват. Това диктува нуждата от фрагменти, които да са подготвени да стартират работа с нужните професионални привички, които единствено да доусъвършенстват в работния развой.

През годините общинските съветници от СДС-Варна нееднократно са предложили съответни действия, посредством които туристическият отрасъл в града да се ангажира директно с професионалната подготовка на фрагменти, още до момента в който те се образоват в профилираните паралелки в локалните гимназии. Във времената на коронавирус рестриктивните мерки, които  в забележителна степен засегнаха бизнеса на ресторантьори и хотелиери в Морската столица, по предложение и на зам.-председателя на Съюз на демократичните сили и водач на организацията във Варна доктор Янко Станев, Общинският съвет единомислещо предприе редица ограничения за подкрепяне и облекчение на спешните времена в туристическия отрасъл – да вземем за пример, краткотрайно бяха анулирани или замразени обособени такси, директно касаещи сектора.

В актуалното Народно заседание СДС-Варна изпрати като народен представител в парламентарната група на ГЕРБ-СДС академични учител – доцент доктор Медиха Хамза. С опита си в региона на образованието тя е член на парламентарната комисия по просвета и обучение. Като собствен главен приоритет постоянно е поставяла работата в посока повишение на професионалните качества на младите експерти, които Варна, като академични град, приготвя, с цел да може те сполучливо да се осъществят след довеждане докрай на висшето си обучение.

Първите усещания, които оставят новите оферти на МОН са, че  повече засягат софтуерни процеси в образованието в началния и междинен стадий, в сравнение с да търсят качественото му възстановяване. А на Варна и страната от ден на ден ще са нужни действително по-добри експерти.

Златко Станоев
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР