През последните дни игуменът на Гигинския манастир архим. Никанор неколкократно

...
През последните дни игуменът на Гигинския манастир архим. Никанор неколкократно
Коментари Харесай

Ето доказателството, че отец Никанор лъже за Зографския манастир!

През последните дни игуменът на Гигинския манастир архим. Никанор неколкократно упрекна медии в разпространение на подправени вести, съставяни от негови „ недоброжелатели “ на Света гора. Повод за тези обвинявания беше [информацията на „ 24 часа “, че е бил изведен с полиция от Зографския манастир в навечерието на Гергьовден като личност нон грата в българската обител]. Той направи редица изказвания в медиите, включително и до "Двери ", заявявайки изрично следното:

„ Не съм бил призоваван да напусна Зографския манастир, още по-малко пък бих отказал да го направя, в случай че ми бяха споделили: „ върви си “. Това е въпрос на обикновено образование. Не ми е съставян никакъв протокол от гръцката полиция. Вашият „ информатор “ в случай че беше справедлив, щеше да ви каже, че и на Малката Вечерня, и на трапезата бях без покривало, тъй като багажа си бях оставил в Ксенофонт. Това демонстрира дали съм имал желание да отсядам или да се налагам на Зограф “.

"Двери " обаче разполага с копие на полицейския протокол, формиран във връзка неговото извеждане от манастира, заведен под номер 1010/21. Полицейският чиновник разказва случилото се по време на неговото дежурство по този начин:

„ Архимандрит Никанор (в мире Христо Христов Мишков) роден 5.12.1975 година, посети св. Зографска обител през днешния ден следобяд по време на вечернята и изиска да бъде подслонен от св. обител Зограф по време на празненството. Старците му отхвърлиха, тъй като бил по-рано злепоставил в България св. Зографска обител и светия свещеник на тази обител и не бил добре пристигнал. Отците, като не желаеха да основат по-нататъшни проблеми, ми желаеха да се намеся и да изискам от него да си тръгне от обителта незабавно, защото те също така нищо друго не желаеха. Въпросният, когато му желаех да напусне обителта, тъй като не е добре пристигнал, спомага и напусна по спокоен метод, като ми загатна, че знае, че е нежелателен (...) Препис от книгата за нарушавания и събития в нашето дежурство, 5.5.2018 година “.

Този противен и малък случай по време на огромния празник Гергьовден, който ненадейно закупи гласност, е отражение на съществени и тревожни процеси в нашата Църква, които текат отдавна. Редакцията ни няма отношение към тези събития, нито сме медията, която в началото ги е обявила. Но не бихме позволили да бъдем упреквани в разпространяване на подправени вести, както и не се радваме, когато думата на един свещеник не е еднопосочна: да, да или не, не (виж Мат. 5:37). Всички в Църквата желаем Христовият мир да бъде измежду нас, с цел да не се съблазнават „ тия дребните “ (виж Мат. 18:10), само че това е допустимо единствено в правдата. Минималното изискване, което ни слага Христос, е да сме откровени и почтени, като се пазим от фарисейския мая, тоест от лицемерието (виж Лука 12:1).

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР