През последните десетилетия тежките суши стават все по-често срещани в

...
През последните десетилетия тежките суши стават все по-често срещани в
Коментари Харесай

Започнаха безредици. Европа е на прага на криза заради дефицит на вода

През последните десетилетия тежките суши стават все по-често срещани в Европа. Водата е в дефицит, екосистемите, селското стопанство и енергийният бранш страдат. Здравето на хората е застрашено. Според учените аргументите са изменението на климата и остарялата инфраструктура.

Климатът алармира

Изключителните горещини в южните европейски страни разкриха казуса, за който специалистите предизвестяват от доста години: следва водна рецесия.

Това да вземем за пример писаха през 2018 година създатели от “Глобал Уотър ”. Както се показва в публикацията, в Европа все по-често се следи недостиг на влага, което се отразява отрицателно на стопанската система и хората. Така от 1978 година до 2006 година броят на засегнатите от суша региони в Европейски Съюз се е нараснал с 20 %. Междувременно управляващите не считат опасността за забележителна и не се пробват да се борят с нея.

Още през 2012 година Съвместният проучвателен център на Европейската комисия означи, че големи региони в Испания и Източна Европа изпитват три, а от време на време и десетократен дефицит на прясна вода. Още тогава специалистите приканиха за създаване на нова политика в тази област.

Във Франция към този момент имаше протести в селата поради липса на течаща вода, оповестява “Политико ”. Според “Файненшъл Таймс ” в Испания са избухнали спорове сред фермерите - най-големите консуматори на прясна вода - и еколозите. Журналистите обръщат внимание на обстоятелството, че климатът се трансформира бързо и неприятното ръководство изостря обстановката.

Проблемът засегна освен най-сухите райони на Европа, само че и влажни региони като Германия и Полша. Белгия изпитва сериозен дефицит на вода. Там гъстотата на популацията е висока и инфраструктурата не е развита.

Европейските политици и еколози намерено споделят, че изменението на климата е опасност. И акцентират: общите запаси би трябвало да се ръководят по-интелигентно. Ситуацията обаче се трансформира постепенно, макар че в Италия и Испания се одобряват съответните закони. Във Франция Еманюел Макрон инициира нова тактика за ръководство на водата, която има за цел да понижи потреблението на вода с 10 % до края на десетилетието. Голям проект за адаптиране към недостига на влага до 2025 година е създаден и в Германия.

Търсене на трендове и аргументи

Учените следят тежки суши в Европа от 2000 година От 2015 до 2019 година рисковите горещини засегнаха повече от половината ѝ територия. Това лято стихията чупи върхове - на юг температурите доближиха 46 градуса, което провокира спиране на тока.

През последните 40 години междинните летни температури в района са се повишили с два градуса по Целзий - доста по-бързо, в сравнение с в други елементи на планетата. Тази наклонност води до по-чести горещи талази, което от своя страна усилва риска от горски пожари, споделиха откривателите. На юг също така има позитивна циклична връзка - стоплянето предизвиква суши, изпарението на влага понижава и облачността понижава.

Три следващи години - от 2018 до 2020 година - в Холандия беше доста изсъхнало напролет и лятото. През зимата не беше допустимо да се възвърне салдото и стартира дефицит на вода, пишат учени от Кралския метеорологичен институт и университета в Утрехт. Ситуацията се усъвършенства едвам напролет на 2021 година, само че следствията, съгласно специалисти, могат да се проточат дълго време. Използвайки образеца на басейна на Рейн, откривателите демонстрираха, че такива интервали се случват приблизително два пъти за 30 години, като повишението на междинната годишна температура единствено с един градус удвоява честотата на рисковите засушавания.

Според Европейската обсерватория за сушите при започване на август съвсем 40 % от територията изпитват недостиг на влага. Специалистите по този план пресмятат смесен показател, който съчетава разнообразни индикатори: колкото по-висок е, толкоз по-сериозна е обстановката. В риск са Фарьорските острови, Литва, Естония, Армения. Малко по-добре е ситуацията в Чехия, Молдова, Германия.

Учени от Босна и Херцеговина, дружно с сътрудници от Китай, възвърнаха историята на сушите през последните 300 години и откриха, че наклонността е почнала към 1850-те години и се е засилила през последните десетилетия. Това е изключително видимо в Южна и Централна Европа.

Тази година районът изпитва дефицит на водни запаси от пролетта. Както демонстрираха учени от Технологичния университет в Грац, интервал на тежка суша продължава от 2018 година, както се вижда от ниското равнище на подземните води, картографирано посредством сателитна гравиметрия. Реките стават плитки, резервоарите пресъхват през лятото - всичко това се отразява отрицателно на природата и хората. Водните типове губят местообитанията си, селското стопанство страда, има опасност от спиране на електрозахранването - Водноелектрическа централа и АЕЦ се нуждаят от вода.

Освен това мощните продължителни горещини усилват смъртността измежду популацията на Европа. Учените пресмятат, че горещата вълна от предишното лято директно или индиректно е довела до гибелта на повече от 61 000 души.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР