През последните десетилетия пътуванията със самолет се превърнаха от привилегия

...
През последните десетилетия пътуванията със самолет се превърнаха от привилегия
Коментари Харесай

Факти или заблуди? Какво не знаем за летенето със самолет

През последните десетилетия пътуванията със аероплан се трансфораха от привилегия за богатите туристи и предприемачи в всеобща транспортна услуга за милиони хора по света. Заедно с това се ускори и ползата към всички елементи от кухнята на въздушното странствуване. В идващите редове ще ви представим най-често публикуваните отзиви, клюки и заблуди, свързани с летенето.

1. Пътуването със аероплан е най-безопасният метод за пътешестване.

Мит. Въпреки че самолетите са отпред в листата на безвредните транспортни средства, те не заемат първия ред. Номер едно за сигурност в действителност е... асансьорът. Жалко, че той в никакъв случай няма да може да ни води там, където всеки актуален Боинг или Еърбъс елементарно може да направи.
 Снимка 365432
Източник:

2. На водачите по време на работа в никакъв случай не се сервира една и съща храна

Факт. Всъщност такова официално предписание няма, само че множеството самолетни компании мощно поучават капитана и втория водач да не ядат една и съща храна. Причината е ясна - никой не желае да изпада в обстановка на 10 000 метра височина, когато и двамата експерти по едно и също време падат със стомашно разстройство или даже се натравят. Следователно в този случай въпросът: " Пиле или риба? " звучи доста съществено.

Вярно е, че има различно решение на казуса: съгласно инструкциите на водачите е подредено да вечерят по друго време. Личният опит обаче демонстрира, че нормално стюардесата влиза в пилотската кабина с цялостен комплект касети за всички членове на екипажа.
 Летенето със аероплан се трансформира в призрачен сън и това надали скоро ще се промени
Летенето със аероплан се трансформира в призрачен сън и това надали скоро ще се промени

Проблемите с времето, закъснелите полети и непокорните пасажери към този момент са всекидневие

3. Климатичните системи са основните виновници за разпространяването на вируси в салона

Мит. Климатизацията в самолетите е доста комплициран и в същото време идеален развой. При такава надморска височина, скорост и свръхниски температури безусловно всичко би трябвало да се контролира и поправя, в това число и влажността. Част от " отработения " въздух се изхвърля назад на открито през специфични канали, а свежа част се засмуква редом от атмосферата. Другата " половина " продължава да рециркулира, преминавайки през голям брой филтри. Те просто събират бактерии, вируси, прахови частици и даже миризмата от облеклата на пушачите. Но това, което несъмнено " не знаят по какъв начин " е да популяризират микроби из купето. Ако, несъмнено, те са изцяло функционални.

Експерти настояват, че въздухът в купето в действителност е доста по-чист от този, който дишаме в личните си коли.

Между другото, пилотската кабина има лична система за пречистване, обособена от тази на пасажерите.

4. Доматеният сок на борда на самолета е различен, не е от магазина

Факт. По-точно другото в самолета не е самият сок, а неговият усет. Най-голямата европейска асоциация на институти за приложни проучвания, Fraunhofer Society, откри още през 2010 година, че доматеният сок се пие по друг метод на борда на аероплан, в сравнение с земята. По-сладко е и доста повече наподобява на същински домати. Това се дължи на по-ниското налягане на въздуха на надморска височина от 10 000 метра, което просто въздейства на вкусовите ни рецептори.

Между другото, в рейтинга на напитките, сервирани на борда, доматеният сок е на второ място след водата.
 Снимка 622075
Източник:

5. Съвременните самолети нямат 13-ти ред седалки

Факт. С редки изключения, самолетните компании избират да не изпитват пасажерите за суеверия и пропущат нещастното число: от 12 се отива напряко на ред 14.

6. Маршрутите съзнателно не минават над Бермудския триъгълник

Мит. Почти всеки знае за Бермудския триъгълник и неговите " грехове ". Но какъв брой огромен е този район в северната част на Карибите, в противен случай, мнозина даже не знаят.

Всъщност " триъгълникът " стана прочут с прословутите легенди за безбройните кораби и самолети, изчезнали безследно тук. Дори има версия, че са отвлечени от извънземни. Въпреки това е елементарно да се уверите, като отворите Flightradar, и видите по какъв начин самолетите не се опасяват от нищо и летят непосредствено над Бермудския триъгълник.

7. Летенето от запад на изток е по-бързо от летенето в противоположна посока

Факт. Всичко е обвързвано с феномена, прочут като " струйни потоци ". Това са доста мощни височинни ветрове, които обикалят планетата със скорост от 200 до 500 км/час. Земята се върти от запад на изток, тъй че когато лети в същата посока, самолетът несъзнателно употребява този вятър за добра приложимост. Логично е в противоположна посока струйните струи да забавят придвижването на самолетите.
 Снимка 653043
Източник:

8. Полетите от изток на запад въздействат по-малко на дневните биоритми на тялото

Факт. Когато пътуваме на изток, денят ни се съкратява и губим време часове. Вътрешният часовник на нашето тяло е заставен да се приспособява. И те нямат различен избор, с изключение на да " рестартират ". Това неизбежно води до нарушение на нормалните ежедневни биоритми.

Летенето на запад е по-лесно за тялото: в този случай получаваме в допълнение " време " и вътрешният часовник просто би трябвало да се забави малко.
 Снимка 638970
Източник:

9. Мобилните телефони могат да причинят безпорядък в самолетната електроника

Мит. За евентуалното влияние на нашите джаджи върху характерностите на самолетите се приказва от години. Днес обаче можем да кажем сигурно, че мобилните телефони, смарт телефони, таблети и други устройства не въздействат на бордовата електроника. От средата на 2014 година Европейската организация за авиационна сигурност (EASA) позволи потреблението на електронни устройства на борда на самолети. Добавяме, че някои самолетни компании не разрешават единствено телефонни диалози. В същото време тази възбрана не е заради механически аргументи, а за да не се нервират останалите пасажери.

Оказва се, че най-опасната част в нашите телефони е литиевата батерия. Наистина тя може да се възпламени внезапно.

10. По време на тричасов полет тялото губи 1,5 литра вода.

Факт. Според констатациите на учените по време на полет губим почти същото количество течност, както в случай че упражняваме тичане на земята. Разликата е, че в аероплан течността напуща тялото ни не посредством изпотяване, а посредством дишането.

Разбира се, времето също оказва огромно въздействие върху водния баланс. Точно както в естествения живот, повече вода се губи в парещ и изсъхнал ден. Затова съвет: пийте повече вода и не се тормозете, че ще ходите постоянно до тоалетна. Освен това е потребно да се раздвижвате, изключително по дългите въздушни направления.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР