През последните десетилетия много ирански LGBTQ+ бежанци превърнаха Турция в

...
През последните десетилетия много ирански LGBTQ+ бежанци превърнаха Турция в
Коментари Харесай

Свобода на изразяване: Историята на Лео и моралната полиция в Иран

П рез последните десетилетия доста ирански LGBTQ+ бежанци трансфораха Турция в собствен нов дом и откриха своята общественост. 

Лео, бели денс танцьорка, е една от тези, търсещи леговище. Тя извършва и преподава танци през нощта и постоянно участва на митингите в Истанбул пред консулството на Иран. Въпреки възбраната на Ислямската република дамите да танцуват обществено, Лео има процъфтяваща кариера в Турция. 

Това е част сюжета на документален филм, продуциран от Юна Лий. Лентата е снимана в Истанбул, Турция. Снимките по плана стартират през февруари 2023 година, филмът е приключен в края на април същата година, споделя Voice of America (VOA) .     

“В Иран е неразрешено да се танцува, изключително за дамите. Всичко обвързвано с танците е неразрешено. Трябваше да предпочитам: да остана в Иран и да се откажа от фантазията си, или да напусна родината си ", разказва Лео. 

През 2014 година Лео бяга от Иран. Тя се опасява за живота си, защото полицията за морал я заплашва. Институциите не ѝ разрешават да организира часовете си по танци.  

Нравствената полиция не приема идентичността ѝ, тъй като Лео се е подложила на интервенция за смяна на пола, оповестява VOA . Заедно с Лео, хиляди LGBTQ иранци са потърсили леговище в Турция заради опасения за живота им.  

През септември 2022 година иранката Махса Амини умря, откакто полицията за морал я арестува за „ погрешно “ носене на хиджаб, напомня Voice of America

Историята на Лео е част от план, озаглавен “Dancing In Exile ”, който интензивно визира тематиката за неравноправието в ислямския свят.  

Смъртта на Амини провокира международни митинги, в това число и в Истанбул. 

“Искаме независимост. В продължение на 43 години от ислямската гражданска война те се пробват да ни убият, те ни карат да мълчим. Това, което намирам за най-страшно, е да живееш под подтисничество ”, споделя Лео. 

Повече от 70% от иранците не са съгласни със наложителното носене на хиджаб, оповестява порталът. 

Между ноември 2022 година и март 2023 година над 1200 девойки, които са изразили поддръжка за митингите против гибелта на Махса Амини, са претърпели химически офанзиви в 91 учебни заведения в Иран. Това излиза наяве от данни от службата на висшия комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида. 

Хората могат да изпитват промени в половата си еднаквост. Въпреки това Иран криминализира всичко, което е друго от мъжка и женска еднаквост, показват от " Харвард хелт пъблишинг ". 

Смята се, че след Ислямската гражданска война през 1979 година в Иран са екзекутирани сред 4000 и 6000 хомосексуални лица, оповестява VOA

Повече по тематиката гледайте във видеото.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР