През последните десет години Изпълнителната агенция Проучване и поддържане на

...
През последните десет години Изпълнителната агенция Проучване и поддържане на
Коментари Харесай

За 10 години ИА „Проучване и поддържане на река Дунав“ е реализирала проекти за над 47 млн. евро

През последните 10 години Изпълнителната организация „ Проучване и поддържане на река Дунав (ИАППД) осъществя сполучливо повече планове на стойност над 47 млн. евро, което на фона на нашия бюджет е голяма сума. Това съобщи изпълнителният шеф на Агенцията Ивелин Занев, който взе участие в провеждащата се в Русе Регионална конференция по план " Европа на Балканите: Общо бъдеще ", проведена от Българската телеграфна организация (БТА). Домакин на събитието е Националният пресклуб на Българска телеграфна агенция в Русе.

„ Благодарение на финансирането от европейските фондове Агенцията съумя да обнови своя флот със модерни плавателни съдове, с които да извършва по-добре своите отговорности по поддържане на корабоплавателния път в българския сектор на реката. Преди да стартираме да работим с европейските фондове, имахме техника и кораби, които бяха строени през 40-те години и бяха морални остарели. Условията за работа не бяха комфортни за екипажите. С новите плавателни съдове хората, които работят, вършат това доста по-качествено и безвредно “, уточни Занев пред участниците във форума. 

По думите му финансиращите стратегии, по които е работила организацията през последните години, са били Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ 2014 – 2020, Програма за транснационално съдействие „ Дунав “, Програма за транснационално съдействие „ Югоизточна Европа “, Програма „ Трансгранично съдействие Румъния – България “ 2007 – 2013 година, Оперативна стратегия „ Административен потенциал “ 2007-2013 и Оперативна стратегия „ Транспорт “ 2007 – 2013 година

Изпълнителният шеф на организацията заяви още, че по Механизма за свързване на Европа са доставени няколко плавателния съда, измежду които е и маркиращият транспортен съд „ Осъм “. „ Той ни разрешава, откакто сме направили предварителните изследвания под вода и сме открили къде са дълбоките и комфортни за прекосяване на корабите места, да ги обозначим с плаващи навигационни знаци “, описа той.

От изнесените от него данни стана известно, че по Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура 2014 - 2020 “ организацията е изпълнила Проект „ Модернизация и оптимизация  на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски сектор на река Дунав, посредством доставка на съоръжение “. С него е добита драгажна техника, позволяваща да се работи по удълбочаване на речното легло. „ Трябва да уточня, че не лишаваме наноси от реката, с цел да ги използваме, а ги преместваме от плитките места на други, където да не основават трудности за прекосяване на корабите “, описа Ивелин Занев. 

През миналата година придобихме и лазерна радарна система за сканиране на речното дъно и крайбрежията, уточни той за различен осъществен от организацията план. 

„ Ползите, които имаме, са: усъвършенствани условия за мореплаване по реката посредством осъществяване на драгажни работи в сериозните участъци; предвидимост на логистичните вериги; повишение сигурността на корабоплаването; реализиране и поддържане на „ добър навигационен статус “. Всичко това разрешава на ползвателите на реката да получават добра услуга и да се възползват оптимално от изискванията за мореплаване в река Дунав “, изясни изпълнителният шеф на ИАППД. 

Ивелин Занев показа и информация за план, който следва да бъде осъществен по Национален проект за възобновяване и резистентност и е обвързван с енергийната успеваемост на постройката на организацията. Проектът е утвърден за финансиране, а главната му цел е да се подобрят енергийните характерности на административната постройка. 

„ Проектът FAST Danube следва да приключи в края на този месец. Основна му цел е да се направи предпроектно изследване, оценка на въздействието върху околната среща и подготовка на документите за кандидатстване. Проектът би трябвало да завърши с подаването на квалифицираната в по-ранен стадий тръжна документи “, описа още Ивелин Занев. 

По Механизма за свързване на Европа следва организацията да работа по план FAIRway 2. По този план следва рехабилитация на хидрометрични и метеостанции, възстановяване на прогнозите за водните равнища, надграждане на софтуерни платформи WAMS (Waterway management system – Система за ръководство на корабоплавателния път) и други, стана известно от думите му. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР