През последните четири години нетният приток на капитал в страната

...
През последните четири години нетният приток на капитал в страната
Коментари Харесай

Industry Watch: Потреблението и инвестициите ще водят икономиката

През последните четири години чистият приток на капитал в страната е едвам 1.2 милиарда евро

Още по тематиката
Оптимизмът измежду бизнесмените доближи през юли нови рекордни висоти

МВФ резервира упованията си за световната стопанска система през 2017 година

Промяната е с 0.4 процентни пункта нагоре, като новите упования са растежът да доближи 3.7% през 2017 година

Спадаща безработица, растяща претовареност, подобряващи се прогнози и покачване в заплатите. Това са част от трендовете в България, които дефинират икономическата среда през последната година. А през идващите 12 - 24 месеца упованията са, че моторите на растежа ще бъдат вложенията и вътрешното ползване. Това показва консултантската компания Industry Watch в своя годишен преглед " Икономика 2017-2018 ". Факторите за сходни изводи са няколко, като от една страна, застава подобрението на пазара на труд и нарастването на заплатите, които подтикват семействата да използват повече. Същевременно продължава понижението на лихвите по заеми, а през последните месеци се вижда и ускоряване по линия на новото банково кредитиране, показва отчетът. В композиция с предстоящото покачване на обществените вложения по отношение на новия програмен интервал трендовете съставляват позитивни сигнали за равнището на вложения през идната година.

Слаби вложения, мощен труд

През последните четири години чистият приток на капитал в страната е едвам 1.2 милиарда евро. До ниската сума се стига по две аргументи - високата задлъжнялост на частния бранш и ниското равнище на директни задгранични вложения в България. Макар страната да има третия най-нисък държавен дълг по отношение на БВП в Европейски Съюз (след Люксембург и Естония), картината е друга във връзка с задлъжнялостта в частния бранш. Между 2002 и 2008 година дългът в бранша нараства с 30.5 милиарда евро, като по този начин отбелязва покачване от 16.2% от Брутният вътрешен продукт до 89.5% към края на интервала. Оттогава трендовете са се обърнали, само че нищожно - понижението е едвам с 5.5 милиарда евро сред 2012 и 2016 година, показва отчетът.

В същото време пък възобновяване на пазара на труд върви по-добре. Според Industry Watch за работодателите главните параметри на пазара все още са сходни с тези през 2007 година Макар нарастването на броя основани работни места да е по-малко от това преди 2009 година, делът на заетите в работната мощ нараства, а този на безработните понижава. Нивата на безработица могат да се съпоставят с сходни от 2007 година, а коефициентът на претовареност нараства с 5.1 пр.п. до 68.2% сред 2013 и първото тримесечие на тази година. И все пак броят на заетите е с близо 300 хиляди по-малък от рекордните предкризисни равнища.

Годината на заема

" Оживлението, което се следи в стопанската система през 2017 година, е подтиквано от ускоряването на кредитната агресия ", показва Industry Watch. Обемът на новоотпуснатите банкови заеми и ниските лихви демонстрират, че достъпът на компании и семейства до финансов запас е доста по-лесен по отношение на предкризисната среда. Лихвите трайно понижават от висотите си през 2009 година, като цената на новите банкови заеми е най-ниската регистрирана в миналото в страната, отбелязва отчетът. И въпреки да е несъмнено, че рано или късно лихвите ще стартират да нарастват, заемите ще останат налични за компании и семейства, смята консултантската компания.

Успоредно с това понижението на лихвите по жилищните заеми е един от факторите, които ще дефинират продължаващото и през второто полугодие на 2017 година нарастване в цените на жилища. Въпреки бързия им напредък обаче от Industry Watch успокояват, че те са към момента надалеч от спешните стойности, а покачването е съпроводено и от доста повишаване на заплатите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР