През последните 5 години у нас не е реализиран нито

...
През последните 5 години у нас не е реализиран нито
Коментари Харесай

Евростат: През последните 5 години у нас не е реализиран нито един морски круиз


През последните 5 години у нас не е осъществен нито един морски круиз от двете ни пристанища Варна и Бургас, демонстрират данни на Евростат за трендовете при развиването на този тип морски туризъм в страните на Европейски Съюз през предходната година.

Единственият морски круиз, тръгнал от пристанище Варна е бил през далечната 2013 година, сочи европейската статистика.

Въпреки това доста наши туристически компании оферират круизи с проведен превоз с най-известните лайнери на известни круизни компании като Celestyal Cruises /тръгване от Лимасол/, Costa Cruises или Costa Crociere - круизна компания, основана в Генуа, Италия, благосъстоятелност на най-големия круизен оператор - американско-британската корпорация Carnival Corporation and plc, конгломерата Royal Caribbean Cruises LTD и други

Родните компании оферират круизи с проведен превоз до начално и извънредно пристанище, което анулира уговорките на туристите за организация на самолетни билети. За тези, които желаят да отплават от начално пристанище, родните туроператори спомагат за евтини самолетни билети по специфични цени на самолетните компании, хотелско настаняване и визи, където е належащо.

Така да вземем за пример круизът "Венецианско колело " с полет от София до Венеция и оттова с круизен транспортен съд коства към 2000 лв., круизът "Американска фантазия " с полет от Истанбул до Маями, Съединени американски щати, включва 10-дневен круиз до Ямайка, Кайманови острови, Маями на цена от 3 570 лв. и други

Някои от най-евтините круизи, предлагани от наши компании, включват доста преференциални отстъпки до 50 на 100 за втори човек при пътуването, като да вземем за пример петдневна екскурзия с транспортен съд към Италия за 500 лв. на човек, а три дни с транспортен съд по Средиземноморието на южната ни съседка Гърция се оферират за към 600 лв. на човек.

Предлагат се и първокласни предложения по 1 600 лв. на човек за 7 дни круиз по най-екзотичните кътчета на Средиземно море, както и оферта от 1 700 лв. за 7 дни по крайбрежието на Адриатика.

БЛИЗО 7 МЛН. ЕВРОПЕЙЦИ СА ПЪТУВАЛИ С КРУИЗИ

През предходната година броят на пасажерите, които са пътували с морски круиз от страна на Европейски Съюз до разнообразни дестинации доближава 7 милиона души, като надминава връх от 6,9 млн. през 2012 година, сочат данните на Евростат.

Най-много пасажери /около 85 на 100 от всички пътували/ са почнали своя круиз в една от петте страни на Европейски Съюз, като водачеството за най-вече туристи на круизни кораби се държи от Италия - близо 2 млн. души са тръгнали на път от пристанища в Италия. Следват: Испания - 1,5 млн. пасажери, Германия - 1,1 млн. пасажери, Англия - 1 млн. пасажери и Белгия - 500 хиляди пасажери.

Най-много пасажери са потеглили на круизни пътешествия от две европейски пристанища, които държат водачеството при този тип туризъм: Саутхямтън, Англия - над 830 хиляди пасажери и Барселона, Испания - 720 хиляди пасажери.

При съседите ни неоспорим водач в круизните пътувания е Гърция с над 220 хиляди пасажери от пристанища на южната ни съседка. Броят на круизните пътувания от Турция бележи спад: от 250 000 пасажери през 2013 година - до към 60 000 през м.г. и то най-вече с дестинации в Средиземно море.

Северната ни съседка Румъния също няма осъществен нито един круиз от свое пристанище през предходната година.

Морските круизни пътувания, обхванати от тази статистика, са тези, при които пасажерите са снабдени със лични каюти и развлечения на борда. Пътниците на фериботи или на еднодневни екскурзии с транспортен съд не са включени в проучването, прецизира Евростат.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР