През последните 48 часа усилията за оказване на помощ в

...
През последните 48 часа усилията за оказване на помощ в
Коментари Харесай

Безумна, хаотична бъркотия: Страх от разпространение на болести след смъртоносните наводнения в Либия

През последните 48 часа напъните за оказване на помощ в разрушения от наводнения град Дерна в Източна Либия се усилиха доста. Но макар че броят на хората, които оказват помощ на място, се е нараснал, огромна част от дейностите към момента наподобяват като трескава, безредна неразбория, написа Sky News.

Повече от седмица след голямото злополучие филантропичната помощ може и да се е ускорила, само че в този момент екипите за помощ се борят да предотвратят друго злополучие - разпространяването на заболявания.

Видяхме по какъв начин групи раздават маски и пластмасови ръкавици на хората след предизвестия, че разлагащите се трупове могат да разпространят заболявания. Смята се, че водата е мощно нечиста, а огромни елементи от центъра на града са останали без вода и електричество.

Ускорената интензивност идва след дни на засилващи се рецензии за бавната и некоординирана интервенция по оказване на помощ. Сега унищоженият град е доста по-натоварен, десетки екипи са на място, а главният път към и от разрушения център е задръстен от транспортни средства. Повечето, които видяхме, бяха либийци - от всички елементи на размирната страна.

Забелязахме група млади мъже от Бенгази, облечени в костюми за битка с заплахите и носещи респиратори, оповестяват кореспонденти на Sky News в своя репортаж.

" Няма по какъв начин да опишем (случилото се) и да приказваме за него ", споделя човек от града: " Това е безспорна злополука ".

Много от екипите към момента вземат участие в опитите да открият и приберат телата на тези, които не са оживели след жестокото наводняване.

Командосите от Либийската национална войска ни ухажваха, като ни канеха да ги снимаме по какъв начин се включват в помощната цитадела, разкриват репортерите.

Капитан Хамза Адия ни описа по какъв начин бойците - както и техните цивилни братя и сестри - са били надълбоко наранени от нещастието.

" Ние сме тук и оказваме помощ за изваждането на мъртвите тела ".

" Всички сме братя - моите момчета са тук и сме подготвени да дадем всичко - даже това да ни коства живота. "

Много цивилни жители са мощно сериозни към това, което съгласно тях е липса на каквито и да било основни старания от страна на военните за подкрепяне на избавителните работи.

Силният боен водач, който на процедура ръководи източната част на страната, Халифа Хафтар, и неговите синове са упреквани, че се пробват да укрепят властта си тук, вместо да раздават филантропична помощ.

Неотдавнашната история на Либия, почнала през 2011 година с подкрепената от НАТО военна акция за събаряне на дългогодишния деспот полковник Кадафи, значи, че от този момент страната е изпълнена с проблеми.

Свалянето на полковник Кадафи докара до вакуум във властта, който беше напълнен от конкуриращи се милиции и докара до съперничещи си управляващи, контролиращи източната и западната част на страната, както и до експлоадирането на яростна и жестока революция.

Нестабилността разреши на " Ислямска страна " да завладее територии, в това число Дерна, през 2014 година Генерал Халифа Хафтар, който е бил боец в армията на Кадафи, наложи блокада на града, с цел да се опита да " умори от апетит " бойците на ИД и да ги накара да се подчинят.

Той си приписва заслугата за окончателното им изтласкване, макар че жителите на Дерна си спомнят събитията по друг метод, настоявайки, че това е била група племена, настроени против Хафтар, които са им върнали града. Оттогава Хафтар е съсредоточил вниманието си върху Дерна.

Журналисти от Sky News беседват с най-малкия му наследник, военачалник Саддам Хафтар, който е считан за най-вероятния правоприемник на татко си и който са забелязали да обикаля разрушения град през последните няколко дни.

Почти всеки либиец, с който разговаряте сега, ще ви каже, че има потребност от доста повече помощ извън, с цел да се оправи с това голямо злополучие. Но в случай че военачалник Саддам Хафтар е склонен с това мнение, той не желае да приказва прекалено много за това, когато Sky News беседва с него.

" Адекватна ли беше интернационалната реакция? ", задава въпрос журналиста към Саддам Хафтар.

" Засега е добре ", дава отговор той. " Да, имаме потребност от помощ, само че избавителните екипи си правят работата ".

Той е индивидът, който дава отговор за Комитета за реагиране при бедствия и дава отговор за координацията на напъните за оказване на помощ, както и за интернационалните избавителни екипи.

Вероятно той ще управлява и следствието за това по какъв начин двата язовира в града са се срутили при бурята Даниел в Либия.

Разрушаването на язовирите отприщи лавина от вода, която връхлетя Дерна като мощно цунами, разрушавайки към една четвърт от центъра и убивайки хиляди хора. За сриването на язовирите се упреква неприятната поддръжка в продължение на повече от десетилетие.

Но по-младият Халифа отхвърля да допусне каквото и да било съмнение, че е имало неуважение или непозволени дейности - сигурно на върха на източната база на властта в страната, в която, като се има поради, че семейството управлява всички каузи тук, влизат той, татко му и братята му.

Имаше многократни предизвестия, че язовирите незабавно се нуждаят от това. " Какво е вашето мнение по този въпрос ", пита репортерът.

Той дава на този въпрос къс отговор... " Всичко е наред ", казва Саддам Хафтар.

" Нямам рецензии. " и след това демонстрира с жест на ръката, че това малко другарство е завършило.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР