През последните 4 години Кипър е събрал повече от 4

...
През последните 4 години Кипър е събрал повече от 4
Коментари Харесай

Кипър продава златни визи за ЕС на руски и украински олигарси

През последните 4 години Кипър е събрал повече от 4 милиарда евро, продавайки европейско поданство на съветски и украински олигарси по схемата " златна виза ".

Чрез нея кипърските управляващи обезпечават поданство на супер богатите, което им дава правото да живеят и работят в цяла Европа в подмяна на парични вложения. Повече от 400 паспорта са издадени в рамките тази скица единствено през предходната година, демонстрира следствие на английския вестник Guardian.

Част от хората, възползвали се от тази скица, са известни предприемачи и лица със доста политическо въздействие, някои от които са упрекнати в корупция. За хора като тях се изискват строги инспекции за източниците на благосъстоянието им.

Сред тях са някогашен член на съветския парламент, създателите на най-голямата комерсиална банка в Украйна и милиардер в бизнеса с хазартни игри са измежду новите имена. Имената им обаче не се разкриват.

Вестникът напомня случая сруския милиардер Дмитри Риболовлев, който също получи кипърско поданство през 2012 година Риболовлев, чието положение се прави оценка на 7.4 милиарда $, влага в най-голямата кипърска комерсиална банка - Bank of Cyprus.Негов представител съобщи, че е " естествено той да получи поданство, откакто е станал вложител в Bank of Cyprus ".

През предходната година се заприказва, че съветският милиардер е в близки бизнес връзки с Доналд Тръмп и даже се срещал се нго по време на предизборната му акция.

Списъкът хвърля светлина върху малко известната, само че мощно печеливша промишленост и повдига въпроси по отношение на инспекциите на претендентите, осъществени от кипърските управляващи.

Схемата се ползва в множеството страни от Европейския съюз, като всяка вкарва свои правила за вложителите. Стартирала през 2013 година актуалната скица на Кипът за поданство посредством вложения изисква претенденти да влагат 2 млн. евро в благосъстоятелност или 2.5 млн. евро в компании или държавни облигации. Няма условие за притежаване на език или престояване, с изключение на посещаване на страната един път на всеки 7 години.

Антикорупционната група Global Witness прикани " да се обезпечат най-строгите инспекции на претендентите и гаранции за процеса ".

Португалският евродепутат Ана Гомеш назова продажбата на " златните визи " " безусловно неморална и извратена ".

Тя разкри, че няколко пъти се е пробвала да получи имената на купувачите на " златни визи " в Португалия, само че без триумф.

Гомеш и сътрудниците й от Европейския парламент ще обсъдят корекция в разпоредбите, която изисква от страните да извършат задълбочени инспекции на претендентите за " златна виза ". Европейската комисия също стартира свое следствие дали инспекциите се правят вярно.

Кипърското министерство на финансите съобщи, че програмата е предопределена за " същински вложители, които основават комерсиална база и получават непрекъснато престояване в Кипър ".

Те обявиха, че са направени строги инспекции на всички жители, подали заявки за вложения, в това число инспекция за изпиране на пари от кипърска банка. /money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР