През последните 30-тина години отношенията между България и държавата, която

...
През последните 30-тина години отношенията между България и държавата, която
Коментари Харесай

Бойко Ноев: На България и Северна Македония е нужно стратегическо търпение

През последните 30-тина години връзките сред България и страната, която през днешния ден се назовава Република Северна Македония (РСМ) минаха през доста превратности. Несбъднати очаквания за бързо и елементарно превъзмогване на тежкото завещание, както и неточности имаше и от двете страни, имаше романтика и разочарования. Дали те са били резултат от наивността на политически елити и водачи, увъртане, или непредвидливост, към този момент не е толкоз значимо.

Нарастващото напрежение към невъзможността РСМ да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз е напът да нанесе дълготрайни вреди на връзките на тази млада независима страна с България. Щети ще има и за самата България, чиито днешни управници към момента не могат да убедят съдружниците си от Европейски Съюз, че нашият интерес Западните Балкани да станат част от Съюза бледнее пред отговорността за запазване на хилядолетния пиедестал на българската страна.

Елитите на РСМ не могат да извървят своите решителни крачки към мечтаната цел и имат своите обяснения- следствията от пребиваването им в прегръдките на някогашна Югославия, довели до дълбоки антибългарски промени и наслоения. Те желаят време за смяна и това е изцяло разбираемо.

Трябва да бъде разбрано и изтрезняването на българските политически елити, че пристрастеността да се вземат дълго чаканите политически решения и да се прегърнем час по-скоро с братята от РСМ в Европейския съюз може да аргументи една припряност, която да докара до противоположното - до отчуждение и разочарования.

Отговорност за днешната обстановка носят българските управници и еднолично министър-председателят Бойко Борисов. Пренебрегвайки действителностите, той сътвори в РСМ, а и у някои европейски водачи упования, че комплицираните проблеми сред двете страни могат да се решат на чаша кафе, с обятия и целувки, и дори по телефона. В законното си предпочитание да остане в историята като политик, който е надскочил всички свои прародители, Борисов пое на персонално ръководство, с изключение на всичко останало в страната, и някои стратегически посоки на външната ни политика, които до неговото идване на власт са били като желязно предписание артикул на груповото познание и умения на генерации български държавници. Борисов наруши това предписание и в връзките на България със РСМ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР