През последните 30 години от надеждите за мирно съжителство на

...
През последните 30 години от надеждите за мирно съжителство на
Коментари Харесай

Ръководителят на Германско-руския форум за украинската криза - от 1990 г. ситуацията не е била по-опасна, отколкото сега

През последните 30 години от очакванията за спокойно общуване на хората на европейския континент са останали единствено купчина парчета, сподели в изявление за Welt Матиас Платцек, началник на Германско-руския конгрес. По неговите думи, създалата се в този момент обстановка в Украйна е най-сериозната заплаха от 1990 година насам. И с цел да се предотврати войната, ползите на сигурността на Русия, към които през последните десетилетия на Запад се отнасят прекомерно безгрижно, би трябвало да бъдат взети на съществено, акцентира дипломатът.

Какво мислите, че ще се случи, в случай че Путин не получи това, което желае? Колко сериозна е заплахата?

МАТИАС ПЛАТЦЕК, началник на Германско-руския конгрес: Мисля, че съветският президент е човек, който се стреми твърдо да отстоява ползите на страната си, само че в това време разсъждава доста рационално. Въпреки всички прочувствени фактори, които играят своята роля при всеки човек. Но той е податлив да мисли рационално и схваща, че не всички претенции, които е отправил към НАТО, ще бъдат изпълнени едно към едно.

В същото време аз съм щастлив - и към този момент споделих това - че госпожа Бербок загатва нуждата от друга конотация, що се отнася до съветските ползи и потребности от сигурност. През последните десетилетия ние, говорейки внимателно, се отнасяхме безгрижно към тях. Казахме, че не е нужно да ги преглеждаме и да ги одобряваме насериозно.

Сега руснаците оказват напън. Мисля, че за това би трябвало да се приказва. И в това няма нищо изненадващо. Можете да погледнете най-новата история: когато руснаците желаеха да конфигурират ракети в Куба през 62г. Кенеди сподели: „ Категорично е невероятно. Тогава ще има война. Твърде близо е до нашите граници. " Така че има нужда и потребност от сигурност. И те би трябвало да се вземат поради в връзките с Русия.

И също по този начин, несъмнено, би трябвало да се регистрира държавността на Украйна, ползите на нашите украински сътрудници. Трябва да изградим рационален политически модел, който, да се надяваме, да се продържи десетилетия напред. В момента всичко е доста нежно. И светът, както и преди, е в заплаха.

Вие казахте „ нежна “. И думата " война " също употребихте. Колко избухлива съгласно вас е обстановката, господин Платцек?

МАТИАС ПЛАТЦЕК: Убеден съм, че от 1990 година насам не е имало по-опасна обстановка на нашия европейски континент. Спомням си, че през ноември 1990 година всички имахме опцията да прочетем Парижката харта, която беше подписана от главите на всички авторитетни страни. Хартата гласи, че повече няма да има война. Обещан ни бе мир вечно, надали не завършек на историята.

Трябва деликатно да проучваме какво се обърка през тези 30 години, заради което през днешния ден от тази вяра за мир, от обещанието за мир, остана единствено купчина отломки. Този разбор е нужен, в случай че желаеме да създадем верните заключения за бъдещето.

Но в този момент би трябвало да понижим ескалацията в тази обстановка и по-късно малко по малко да стигнем до договаряния за основаване на нова, надеждна архитектура за сигурност на нашия континент. След няколко години, а точно през 2025 година, ще се навършат 50 години от основаването на Организацията за сигурност и съдействие в Европа. По едно време в Хелзинки на него се откри международният ред. Може би това ще бъде тласък за нас да използваме оставащите години, с цел да създадем нова архитектура за сигурност към 50-годишнината, която ще обезпечи мирното общуване на хората на нашия континент.

Превод: ЕС
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР