През последните 24 часа в региона имаше обилни валежи. Имаме

...
През последните 24 часа в региона имаше обилни валежи. Имаме
Коментари Харесай

Денков с важно съобщение след потопа по Черноморието

През последните 24 часа в района имаше значителни превалявания. Имаме подадени сигнали за трима изчезнали индивида и двама починали. Общият брой занапред ще се прецизира. Имаше информация за застрашени деца – те са в сигурност, по високите етажи. Това разяснява министър председателят Николай Денков за обстановката по Южното Черноморие след поройните дъждове в района.

„ Хората към този момент са в сигурност и няма блокирани. Електричеството е спряно, защото има заплаха от токови удари. Договорката е да бъде изчакано водата да се изтегли. Утре ще се подаде сигнал по кое време е безвредно токът да бъде пуснато ”, добави министър-председателят, представен от.

Денков моли през идващите 48 часа да не се влиза в нечистото и бурно море. Второ – водата в мрежата е нечиста поради преваляванията и по тази причина е належащо да се изчака да бъдат направени проби. Водата може да се употребява единствено за битови потребности. „ Очакваме доброволци, които пътуват насам. Молбата е всички те да минат през щаба в Царево, с цел да се знае кой какво прави ”, сподели още той.

Премиерът беше безапелационен, че в тази ситуация с наводнението става дума за извънредно количество превалявания, а не за непочистени корита на реките. „ Теренът е подобен, че като вали в огромни количества, се стича по билата и оттова реката си потегля по пътя и залива, докъдето стигне ”, посочи министър-председателят.
.
Имаме подадени сигнали за трима души, които се търсят, и двама починали, заяви министър председателят. Изчезналите са две дами и един мъж. 

Бедствено състояние беше оповестено през днешния ден в община Царево поради интензивните превалявания и наводнения. Чрез включване на предупредителните сирени към популацията беше насочен апел за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат наранени от прииждащите води.

Кризисният щаб в Царево прикани всички поданици и посетители в региона да не напущат домовете си, а при нужда - да заемат места по високите елементи на постройките. От полицията приканиха да не се потегля на път от Бургас към Южното Черноморие поради изобилните превалявания.

Има нарушени мостове, които са откъснали някои от обитаемоте места на юг. Утре сутринта ще се види какво е ситуацията с равнището на водата там, добави министър председателят.

Реагирахме при първата опция, при която беше ясно какво може да се направи. Осигурени са храна и вода, дано всички да работим дружно, прикани още Денков . Става дума за извънредно количество превалявания, което рядко се случва, няма общо с други наводнения.

Сума до 1500 лева може да бъде получена като еднократна помощ, а до 2500 лева могат да бъдат получени като помощ за уреди в семейството.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР