През последните 24 часа в България има 6813 нови случая

...
През последните 24 часа в България има 6813 нови случая
Коментари Харесай

Ройтерс: рекорден ръст на инфекциите в България, болниците изнемогват

През последните 24 часа в България има 6813 нови случая на инфектирани с ковид. Това е рекордно нарастване за едно денонощие в страната от Европейски Съюз с минимум имунизирани, бореща се против четвъртата вълна на пандемията. Официалните данни сочат още, че през последните 24 часа вирусът е умъртвил 124 души, с което общият брой на умрелите доближава 23 440. Повече от 7300 души са признати в лечебни заведения в балканската страна. Самите лечебни заведения изнемогват заради дефицит на личен състав и доста мъчно се оправят с напора на пациенти с COVID-19.

Ръст на имунизираните

Служебното държавно управление вкара условието за „ зелен документ “ като изискване за достъп до множеството публични места на закрито. Целта е да се забави разпространението на доста заразния вариант „ Делта “ на ковид и да се даде подтик на имунизациите в една страна, където единствено един от всеки четирима възрастни до момента е получила най-малко една доза. И в действителност, установи Ройтерс: броят на имунизациите се нараснал четворно след въвеждането на наложителния „ зелен документ “ предишния четвъртък. През последните 24 часа бяха инжектирани повече от 26 000 нови дози, с което броят на имунизираните доближи 1,46 милиона души.

Много българи обаче си остават скептично настроени към инжекциите поради надълбоко вкорененото си съмнение към държавните институции. Хората, също така, получават доста подправени информации, както и спорни известия от страна на политиците и специалистите в навечерието на третите за годината парламентарни избори на 14 ноември. Противниците на имунизациите през последните дни проведоха демонстрации против „ зеления документ “, а за четвъртък е плануван нов народен митинг, призован от ресторантьорите и хотелиерите.

В лечебните заведения ситуацията е трагично

Снощи здравният министър в служебното държавно управление Стойчо Кацаров сподели, че обстановката в лечебните заведения е сериозна, и прикани българите да съблюдават рестриктивните мерки. Той заяви, че страната разполага общо със 700 кревати в интензивните отделения, а 608 към този момент са заети. „ Ако ограниченията не сработят идващите 10-15 дни, единствената опция на ограниченията е цялостен локдаун”, съобщи министър Кацаров. Според организация Ройтерс, това ще докара по парализа на икономическия живот.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР