През последните 20 години българската икономика се движи на две

...
През последните 20 години българската икономика се движи на две
Коментари Харесай

Анализ: Българската икономика се движи на две скорости

" През последните 20 години българската стопанска система се движи на две скорости - София с 6% растеж на Брутният вътрешен продукт годишно, до момента в който останалата част от страната - с 3% растеж на Брутният вътрешен продукт годишно, заяви  Пламен Ненов ", основен секретар на Съвета за стопански разбори към държавното управление и създател на първата обява на Съвета, която през вчерашния ден бе публично показана.
" Затова през новия през програмен интервал на Евросъюза  вниманието е ориентирано отвън към районите отвън София и по това имаме единодушие с Европейската комисия ", сподели служебният вицепремиер Атанас Пеканов. 
Според Ненов София е главен бенефициент на парите от еврофондовете. В прехвърлянията от централния бюджет се следи ускорение към по-малките градове, само че то не е значително и не преодолява раздалечаващото се икономическо развиване. 
" Причината е, че в дребните общини популацията понижава по-бързо ", добави Пламен Ненов.
Според него заплащането на хората в страната не се е различавало по райони кой знае какъв брой до 2000 година, само че 19 години по-късно към този момент се е обрисувала наклонността възнагражденията в София и покрайнините да са два пъти по-големи от тези в останалата част на страната. 
От началото на новия век се следи съществено икономическо раздалечаване сред София и останалата част на България, е главният извод в отчета. Освен това в България се следят трайни районни разлики в развиването на локалната стопанска система. 
Извън София и покрайнината има разминаване сред растежа на локалния БВП (БВП) и растежа на трудовото заплащане. По отношение на икономическата политика на страната, анализът демонстрира, че прехвърлянията от Европейски Съюз са ориентирани главно към София или по-малки общини с ниска безработица, в сравнение с към локални пазари на труда с потисната икономическа интензивност. 
Освен това фискалните прехвърляния от централния бюджет реагират едва на задълбочаващите се районни стопански неравенства, като се следи релативно ниско равнище на шерване на рисковете сред районите, написа още в отчета. Съветът за стопански разбори беше основан с разпореждане на Министерския съвет при започване на тази година. Неговата цел е да изготвя самостоятелни разбори за положението на българската стопанска система, провокациите и рисковете пред нея.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР