През последните 2 години имаме 22% увеличение на училищата, 25%

...
През последните 2 години имаме 22% увеличение на училищата, 25%
Коментари Харесай

За 2 години имаме над 20% повече неделни училища в чужбина

През последните 2 години имаме 22% нарастване на учебните заведения, 25% нарастване на средствата и 32% нарастване на учениците, които са включени в българските неделни учебни заведения. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на конференция в МОН, на която бяха показани 11 национални научни стратегии в осъществяване на Националната тактика за развиване на научните проучвания в Република България 2017-2030.
„ Днес публикувахме план на разпореждане за назначение на преподаватели по български език и литература в задграничните висши учебни заведения. Точно преди 10 години започва Национална стратегия „ Роден език и просвета зад граница “. Тогава с 800 хиляди са финансирани 54 учебни заведения, които са основани от самоорганизиралите се български общности в чужбина. През последните 2 години имаме 22% нарастване на учебните заведения, 25% нарастване на средствата и 32% нарастване на учениците, които са включени в българските неделни учебни заведения “, сподели още той.
„ Днес имаме 333 учебни заведения, които подкрепяме по реда на постановлението за неделни учебни заведения по реда на Национална стратегия „ Роден език и просвета зад граница “. 208 са неделните учебни заведения включени в листата за подкрепяне по реда на постановлението. Това са неделните учебни заведения, които са потвърдили своята резистентност на действие. Тези учебни заведения са на 6 континента, 42 страни . Общо за целия интервал на програмата над 50 000 деца са били включени. Предоставените средства по програмата са над 50 млн. лв. “, добави още той, представен от Фокус.
„ Въпреки това, че имаме над 330 неделни учебни заведения, не можем да достигнем до това всяко дете да има опция за физически достъп до неделно учебно заведение и за това е основно значимо да разработим това отдалечено образование. В България всяко дете има достъп до учебно заведение на 20, в най-лошия случай на 20 и няколко километра. В Европа има деца, на които най-близкото им учебно заведение е на 200 км. Много от тези неделни учебни заведения се крепят на 1 преподавател. За да имаме резистентност, би трябвало да имаме учители, за това ние предвиждаме да командироваме преподаватели в българските неделни учебни заведения, което е допълнение към сегашната политика “, сподели още министър Вълчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР