През последните 15 години многократно се говори за Закон за

...
През последните 15 години многократно се говори за Закон за
Коментари Харесай

Как се случва лобизмът в България?

През последните 15 години неведнъж се приказва за Закон за лобизма, имаше разнообразни планове, само че към момента не се е стигнало до приемане на подобен закон. Как се случва лобизмът в България - Надежда Василева беседва с финансовият анализатор и някогашен заместник-министър Любомир Дацов

Игра без правила, в която бизнес и власт се преплитат. Заради неналичието на наредба в България постоянно лобизмът се свързва със задкулисието и корупцията. В парламентарните словесни престрелки при разискването на закони неведнъж валят обвинявания за лобистки промени.

А скандални образци години наред отекват в общественото пространство. С поправката Ванко 1 беше понижено наказването в някои случаи на склоняване към проституция и рапърът излезе предварително от пандиза. Обвинения в лобизъм и разлъка на депутати с парламентарни постове имаше след друга законова смяна, допускаща реклами с изображения на наркотични субстанции.

Клеймото " лобистки " беше удряно върху текстове за енергетиката, горите, и още доста сфери. Според финансовия анализатор Любомир Дацов би трябвало да има ясни правила, които да разкриват какъв интерес стои зад измененията.

Любомир Дацов - финансов анализатор и някогашен заместник-министър: Например, в случай че внасяте в Народното събрание избран текст и по някакъв метод този текст е препоръчан или показва интерес на избрана лобистка организация, или на избрана съсловна организация, вие сте задължен да го декларирате. Процесът става транспарантен.Тогава, когато хората в Народното събрание или която и да е друга организация, която взема някакво решение, вземат осведомено решение, тогава се счита, че процедурата е друга. Тоест тя в края на краищата пази ползи. Проблемът в България е, че това всичко е под масата, има едни хора, които доста постоянно можете да ги видите по заведенията към Народното събрание или по заведенията за хранене вечер да си шушукат с избрани политически лица.
Обикновено си приказват за работа, не си приказват за наслаждение, само че това всичко се правди под капак и нерегламентирано, по тази причина ние му споделяме, че е корупция, а не лобизъм. Границата сред корупцията и лобизма е доста тънка и тя е в разпоредбите, които съществуват.

Отношенията сред власт и бизнес у нас са надалеч от естествените, счита финансовият анализатор и показва, че огромни български компании са свързани с политиката и с публичните поръчки.
Любомир Дацов - финансов анализатор и някогашен заместник-министър: Това малко наподобява на този лаф, който съществува като определение за корупция - че нормално корупцията е всяка договорка, в която аз не съм намесен. Иначе сега, в който някой е намесен, това не се счита корупция от тези хора. И това малко е въпрос на морал. Фактът, че в случай че погледнете политизирането, т.е. партизанщината бих го нарекъл това нещо, на държавната администрация, несъмнено 50-60 % са чисто политически назначения, и внезапно това, което стана доста очевидно последните години, доста от директорските позиции, или позициите на избрани хора са вследствие от това, че са свързани с избрани стопански групировки и ползи и на тях им се обезпечава бърза пътечка за развиване.
Международни проучвания слагат България измежду страните с най-ниска бистрота в Европа във връзка с лобистката активност. Закон за лобизма би изсветлил нещата, само че всичко зависи и по какъв начин ще бъде спазван, споделя Любомир Дацов.
Любомир Дацов - финансов анализатор и някогашен заместник-министър: Някакси ние считаме, че законът като цяло е врата в полето, която е обикновено да се заобикаля. Но фактът е, че животът потвърждава, че страните, където се съблюдава, хората живеят по-добре и аз считам, че даже неприятният закон е по-добър от това да няма закон, въпреки че в нашата страна някой път това предписание ни опровергава. Защото законите се вършат по подобен метод, че обслужват едни доста тесни ползи.
Дали понятието лобизъм в България един ден ще се отърси от отрицателния си смисъл, зависи от това до каква степен политиците ще заложат законови условия за бистрота на тази активност. Или ще продължат взаимно преференциалната игра без правила сред власт и бизнес.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР