През последните 12 години руската корпорация „Росатом“ е построила 14

...
През последните 12 години руската корпорация „Росатом“ е построила 14
Коментари Харесай

За последните 12 г. „Росатом“ е построил 14 ядрени блока


През последните 12 години съветската корпорация „ Росатом “ е построила 14 нуклеарни блока. Това съобщи Иля Соловьов, общоприет управител за Централна Европа на " Русатом - Международна мрежа ". Изказването му бе направено по време на Осмата районна енергийна конференция „ Дневният ред на енергийното развиване на района – цели, технологии и пазари “. Конференцията е проведена на Българския енергиен и минен конгрес, а медиен сътрудник е 3eNews.

По думите му в цялата 70-годишна история на „ Росатом “ компанията има издигнати 120 нуклеарни блока. А все още в градеж са 42 блока. Ние имаме извънредно еластичен метод към плановете и възприемаме всеки модел за създаване на нуклеарен блок, стига несъмнено моделът да е изпълним, разясни Соловьов. Той напомни за плановете на „ Росатом “ по света, като даде разнообразни образци за построяването на реакторите. В Турция работим по модела BOO (build-own-operate). В страни като Египет, Унгария, Беларус и Бангладеш използваме правилата на EPC договорите за строителство на атомни централи. В Китай пък работата ни е обвързвана с доста поддоставчици, изясни Соловьов.

За България от най-голямо значение все още остава планът за модернизацията на блокове 5 и 6 на АЕЦ „ Козлодуй “. Ние одобряваме плана в АЕЦ „ Козлодуй “ и цялата централа като част от нашето семейство. Там влагаме и нашия опит за удължение живота на базовата мощ, разясни Соловьов.

За бъдещото развиване на нуклеарните централи експертът има вяра, че то е обвързвано със основаването на дребни модулни реактори. Руската корпорация работи и по такива планове. В презентацията си Соловьов напомни за последния голям план на „ Росатом “, а точно основаването на модерна плаваща АЕЦ. В момента плаващата атомна централа „ Академик Ломоносов “ се намира в Мурманск и се приготвя за пренасяне в гр. Певек в Сибир. Това е тип дребен нуклеарен реактор, който може да работи на вода, само че може и да бъде изведен на работа на сушата, разясни Соловьов.

С течение на времето „ Росатом “ към този момент не е профилиран единствено в построяването на нуклеарни блокове, а портфолиото на компанията продължава да се уголемява. Вече ние предлагаме на нашите клиенти и разнообразни услуги от удължаването на потребния живот на блоковете и извеждането от употреба. Ние имаме предприятия за произвеждане на котли за енергийната промишленост. В Русия към този момент имаме конфигурирани над 1 гвт вятърни централи, благосъстоятелност на „ Росатом “, изясни Соловьов.

Руската корпорация има мощно развъртян бранш за нуклеарна медицина, който продължава да се уголемява. Компанията даже създава въглеродни нишки и работи върху планове, свързани с оранжерии и земеделска продукция. Друг значим детайл за „ Росатом “ и контрагентите им са и плановете за обезсоляване на морска вода, пречиствателни станции, както и планове свързани с водния цикъл на химически комбинати.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР