През последните 10 години цените на имотите в България са

...
През последните 10 години цените на имотите в България са
Коментари Харесай

Евростат: Ръст от близо 80% в цените на имотите у нас през последните 10 години

През последните 10 години цените на парцелите в България са скочили двойно. Това демонстрират данни на Евростат. Най-сериозното повишаване е регистрирано в Естония - цели 220%. У нас скокът е близо 80 на 100, а в Италия наклонността е противоположна. Там се регистрира поевтиняване с 8%, показва NOVA.

София се подрежда в челните позиции по растеж в цената на парцелите при съпоставяне с други 107 града в целия свят. Впечатление прави, че повишаването в нашата столица изпреварва Сидни и Ню Йорк. За година регистрираният скок е съвсем 9%.

Въпреки че българите се подреждат измежду тези, които държат на личен дом, съпоставяне с останалите европейски страни демонстрира, че отпред в тази ранглиста е Румъния. Там близо 95% от хората живеят в лично жилище. В България процентът им е 85 на 100. Картината в Германия е друга - множеството избират да живеят чартърен.

След дълги години в апартамент чартърен Велислав Леонов подхваща стъпката към покупка на лично жилище. Казва, че съгласно него е по-изгодно да се заплащат вноски по заем, а не наем. След половин година търсене пристигнал и моментът на договорката.

Въпреки сериозния растеж на цените, търсенето на парцели в столицата продължава да бъде огромно. Данните на една от водещите организации за недвижими парцели у нас сочат, че от 2020 до 2023 година цените в София са скочили с още 50%, показва изпълнителният ѝ шеф Полина Стойкова. „ Основните фактори, които движат пазара, са приходите на популацията. Доходите виждаме, че порастват стабилно в годините от 2010, дори от 2009. Друго, което въздейства върху пазара, е икономическото развиване, ниската безработица, ниските лихвени проценти ", добавя тя.

Изборът на апартамент в нова постройка остава желан вид за купувачите, настояват специалисти. „ Новото строителство върви с по-бързи темпове. По-голямо количество продажби има там по две аргументи. Първата е, че като предложение остарялото строителство е по-ниско. Другата е, че хората избират да си купят нов дом ", споделя брокерът Иван Крумов. Той и сътрудниците му чакат през новата година растежът на цените да се забави.

По последни данни междинната цена на квадратен метър в София е 1800 евро.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР