През последните 10 години делът на руснаците, отнасящи се отрицателно

...
През последните 10 години делът на руснаците, отнасящи се отрицателно
Коментари Харесай

Всеки пети руснак смята, че е грешка събарянето на Стената

През последните 10 години делът на руснаците, отнасящи се негативно към премахването на стената, разделяла Германия в продължение на 28 години, се е нараснал от 11 на 18 %. На процедура това е приближаване на мисленето от преди 20 години - през 1999 година над една пета (21%) са считали, че рухването на Берлинската стена е имало негативно въздействие за света.

Това демонстрира национално представително допитване посредством персонални изявленията на съветския социологически " Левада център ", извършено сред 24 и 30 октомври измежду пълнолетните жители на страната.

Запитани знаят ли за това събитие, над половината (53%) дават отговор, че имат визия единствено в най-общи черти. За пръв път чуват за него 12%. Над една трета (35%) въпреки всичко споделят, че знаят добре защо става дума, само че тази група е доминирана от хората на възраст над 55 години.

Делът на даващите позитивна оценка за десетилетие е намаляла с една трета. Ако през 2009 година съвсем две трети (63%) са споделили, че това е доста положително или по-скоро положително събитие (през 1999 година, когато Владимир Путин влиза във върховете на съветското ръководство, по този начин са дали отговор още повече - 68%), то в този момент този вид избират 43%. Това е и отговорът на над половината от хората на възраст над 40 години.

Над една трета (35%) споделят, че рухването на Стената не ги интересува. Тази дефиниция на въпрос се появява за пръв път в периодическото допитване и тя е предпочетена от 54% от участниците на възраст 18-24 години.

Рязко понижава групата на тези без мнение - от 26% през 2009 година на 4% през днешния ден.

Лев Гудков, шефът на " Левада център ", изяснява, че при предходни допитвания руснаците са определяли рухването на Стената като второто (след изтеглянето на руската войска от Афганистан) по значение събитие на 1989 година Те към момента считат 9 ноември 1989 година за значим миг в историята, въпреки че значимостта на този ден, считан за завършек на Студената война и начало на нормализиране на връзките със Западна Европа, понижава в публичното схващане.

Част от участниците в допитването не знаят или не се интересуват от рухването на Стената, тъй като то се отдалечава във времето, счита Алексей Левинсон, социолог от " Левада център ". Според него намаляващото утвърждение се дължи и на разочароването от постсъветския интервал.

Пред " Ведомости " Сергей Обрухов от управлението на съветската компартия също разяснява, че по принцип на младото потомство му е мъчно да оцени събитията от преди 30 години. Но той добавя, че има резултат и от геополитическото опълчване на Запада и " издигането на нова стена - единствено на 1000 км от Москва - от балтийските републики през Украйна и около Смоленск до Грузия ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: 30 години след 1989 (24)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР