През последните 10-12 години структурите, които трябваше да се борят

...
През последните 10-12 години структурите, които трябваше да се борят
Коментари Харесай

Проф. Николай Радулов: Концентрацията на борбата с корупцията само в един орган е непродуктивно

" През последните 10-12 години структурите, които трябваше да се борят с корупцията, се размножаваха по чудноват метод - като зелената еуглена - посредством пъпкуване. Когато една конструкция бъде основана да прави работа, чака се тя да я прави. Но по-късно се вижда, че не го прави и вместо да бъде накарана, се основава сходна и по-късно още една сходна, и още една сходна. И най-после имаме този мастодонт, който е обединение на три комисии - КПКОНПИ ".

Това сподели пред БНР проф. Николай Радулов, специалист по национална сигурност.

И акцентира публичната загадка - че КПКОНПИ не работи.

" Концентрацията на противодействието на корупцията единствено в един орган е непродуктивно. Когато престъпно деяние става обект на една конструкция, международният опит демонстрира, че има огромни изкривявания. За да има триумф в противодействието на корупцията, би трябвало да има и други органи, които да са конкуриращи се един различен... Законът е отрязал Министерство на вътрешните работи от работа по корупцията. Бяха конфискувани опциите и на ДАНС да работи по случаи на корупция. Тези благоприятни условия би трябвало да се върнат законово, Наказателно-процесуален кодекс би трябвало да се промени ".

В предаването " 12+3 " проф. Радулов добави:

" Не мисля, че е належащо да се лимитира до несъмнено равнище работата по корупцията. Когато започваш изпод и последователно разплиташ паяжината, се движиш към горните равнища. Това ще е сериозен проблем при разплитането на една мрежа от корупционни схеми ".

По думите му настоящата конюнктура в страната не е такава, че да бъдем признати абсолютно в Шенген.

" Страната е цялостна с мигранти. Има още малко работа, преди да ни одобряват в Шенген ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР