През последната седмица в общественото пространство у нас се появи

...
През последната седмица в общественото пространство у нас се появи
Коментари Харесай

Антон Кутев: Официални разговори с „Газпром“ очевидно няма, ако има ще са с „Булгаргаз”

През последната седмица в публичното пространство у нас се появи един доста значим въпрос – кой договаря с „ Газпром “?
Прочетете още
Служебното държавно управление на Гълъб Донев пое властта на 2 август, а на идващия ден разгласи, че няма обезпечени количества газ за зимата и обстановката е сериозна. 19 дни по-късно осведомителната работа на Министерски съвет разгласи първото съвещание на щаба, където държавното управление се срещна със синдикатите и бизнеса. Тогава беше оповестено, че е неизбежно да се договаря с „ Газпром износ “.

След още четири дни стана ясно, че сме пратили покана за диалози към „ Газпром износ “ и чакаме отговор. Служебният министър председател също удостовери, че чакаме и би трябвало да определим човек, с който да се водят договарянията.

В същото време обаче Гълъб Донев заприказва за към този момент почнали договаряния. Тогава се появи въпросът кой договаря с „ Газпром “ от наше име? От „ Булгаргаз “ споделиха, че не са те. В спешния щаб по енергетика също не нямаха отговор. Стана ясно също, че отрасловият министър не взе участие в договарянията, оповестява БТВ.

„ На този стадий публични диалози явно не се водят. Иначе правилният отговор е, че договарянията са сред „ Газпром “ и „ Булгаргаз “, сподели представителят на служебния кабинет Антон Кутев в „ Тази неделя “.

„ Отговорът дали се водят такива диалози би трябвало да ги даде „ Булгаргаз “. Дали са почнали договарянията, евентуално има някакви предварителни стадии. На кой стадий е „ Булгаргаз “ – аз не знам. Още не са седнали на една маса или аз най-малко не знам за такава опция “, сподели още Кутев.

„ Аз не считам, че опциите са изчерпани. Разговорите биха могли да се случат и да доведат до позитивен резултат. Очевидно е, че тези диалози не са потръгнали бурно “, сподели още Кутев.

Той добави, че крайният резултат е оферта на масата, защото търсим благоприятни условия за доставка по досегашния контракт.

Според Кутев Русия не е серпантина газа за България, а ние сме отказали да се съобразим с изискванията им. „ Половината страни в Европа извършват тези условия и нямат проблем с доставките на газ “, сподели още той.

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР