През последната седмица се разрази сериозна полемика какви са загубите

...
През последната седмица се разрази сериозна полемика какви са загубите
Коментари Харесай

Левски, ЦСКА-София и Лудогорец с огромни загуби заради COVID-19! Ще бъдат ли спрени лъжите срещу клубовете?

През последната седмица се развихри сериозна дискусия какви са загубите на българските футболни клубове поради COVID-19 и дали въобще имат такива. За страдание прави усещане, че надвиват много неточни и от време на време искрено лъжливи отзиви, които целеустремено злепоставят тимовете, изключително тези с по-големи бюджети и доходи като Левски, ЦСКА-София и Лудогорец. Към тях можем да причислим Ботев Пд и Локомотив Пд.

Мнозина настояват, че в действителност родните отбори печелят, когато не играят мачове, тъй като по този начин икономисват разноски за организация на дуелите, само че е правилно да се добави, че не при всички е по този начин. Определени медии стигат даже по-далеч, пробвайки се очевидно и преднамерено да манипулират обществото по този въпрос, употребявайки ширещия се негативизъм по отношение на родния футбол.

Но да преминем всъщност в търсене на най-важния отговор на въпроса губят ли клубовете в България от карантината и какви тъкмо са техните провали?

Малка, само че доста значима детайлност, е, че COVID-19 удари тъкмо тогава, когато предстояха плейофите в първата шестица. Т.е., когато най-малко пет от първите 6 клуба щяха да генерират най-високи доходи от билети. Това в особена степен важи за Левски и ЦСКА-София, а ненапълно и за Локомотив (Пловдив), които водят люта борба за сребърните медали и местата, даващи право на присъединяване в Лига Европа.

Да вземем последния мач сред Левски и ЦСКА-София. По публична информация от „ Герена”, сините са продали билети на стойност 207 656 лв. и тук не влизат приходите от абонаментни карти. Това значи, че в дуел с по-голямо значение против този противник сумата може да надвиши 300 000 лв. единствено от това перо. Докато се играеха първите пролетни турнирни срещи, Левски разгласи доходи от продажба на фенартикули на стойност 56 085 лв. за две седмици. Дали в този момент тази сума може да бъде събрана?

Като прибавим, че петте домашен мача на Левски в плейофите ще са против Лудогорец, ЦСКА-София, Локо (Пловдив), Славия и Берое/Черно море, а този от полуфинала за Купата - против смърфовете, елементарно можем да пресметнем, че загубите от непродажба на билети единствено за месец ще надвишават 1 милион лв.. Т.е. пари, с които сините могат да покрият безусловно всички заплати в клуба за въпросното време. А в този момент би трябвало да заплащат хонорари, въпреки и понижени, само че без да генерират никакви доходи.

Горе-долу такава ще е обстановката и при алените, стига те да съумеят да убедят почитателите си да се върнат на стадиона. Но капацитетът е налице.

Лудогорец нееднократно е посочил, че против Левски и ЦСКА-София в Разград е събирал сред 5 и 10 хиляди фенове, което при междинна цена на билет от 15 лв. е елементарно да се пресметне, че разградчани сигурно печелят от сходни конфликти.

Но като цяло най-големите загуби на клубовете идват от отдръпването на спонсорите. Колкото и да се натрапва мнението, че те нямат рекламодатели или в случай че имат – им е подредено да наливат пари, това не е по този начин. Поне що се отнася до спонсорските контракти с букмейкърите. Те се подписват напълно на бизнес основа, от която печелят и двете страни.

Сега, поради обстоятелството, че не се играят мачове,
букмейкърите не могат да популяризират своя бизнес посредством клубовете, тъй като сега той е мощно стеснен. И прибягват до отдръпване за да минимизират загубите. А за клубовете остава опцията или да създадат компромис, съгласявайки се да не получават пари от контрактуваното в границите на няколко месеца, или да съдят личните си рекламодатели. Нормално е при колегиални взаимоотношения да постъпят по първия метод, както са и създали.

Груби сметки демонстрират, че загубите на Левски, ЦСКА-София и Лудогорец от отдръпване на рекламодатели за два месеца възлизат приблизително на към 400 000 лв. за клуб. За останатилете отбори от efbet Лига провалите са по-малки по това перо, само че пък те разполагат и с по-малки бюджети.

И стигаме до телевизионните права, които също са главно перо в издръжката на много клубове. При по-малките те доближават до 15-20 % от бюджета.

Припомняме, че договорът за ТВ права е на стойност 6,5 млн. лв. на година. Ако не се изиграят 30% от срещите, и то най-интересните, отборите могат да изгубят повече от 2 млн. лв..

Т.е. хипотетично в случай че предположим, че Левски – със своята фенска маса, има рекламните контракти на Лудогорец (б.а. тук не включваме парите, които идват от братя Домусчиеви), то единствено за два месеца сините ще изгубят малко под 2 млн. лв. от неналичието на мачове. Разходите за 12-те дуела до края на сезона възлизат на към 360 000 лв..

Всеки самичък елементарно може да пресметна какви са провалите за Левски. Идентично е ситуацията и с ЦСКА-София, и с Лудогорец.

Така че когато избрани медии се отнасят с неуважение по отношение на загубите на българските клубове, би трябвало да прочетат докладите им за доходи и разноски и да видят, че бизнесът е много сериозен и значим за хиляди български жители.

Защото можем да попитаме въпросните критици по какъв начин ще се отрази на техния бизнес, в случай че 30-40% от рекламодателите им се отдръпват? Отговорът е повече от явен – ще са на ръба на банкрута.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР