През последната седмица има сигнал само за един липсващ лекарствен

...
През последната седмица има сигнал само за един липсващ лекарствен
Коментари Харесай

През последната седмица има само едно липсващо лекарство

През последната седмица има сигнал единствено за един изчезнал лекарствен артикул. Пациентите би трябвало да бъдат спокойни, този медикамент има четири заместителя. Това е генерично лекарство, сподели за " Твоят ден " Боряна Маринкова - изпълнителен шеф на Българска асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти.
По думите ѝ през последната седмица има сигнал за един изчезнал лекарствен артикул. " Пациентите да бъдат спокойни, Министерство на здравеопазването дава информация за един сигнал за медикамент, който има четири заместителя. Това е генерично лекарство. В предпоследната седмица сигналите за неналичия на медикаменти са три. Едното е с световен проблем, има дефицит за цяла Европа. Второто е инсулин, за който има данни, че се внася ритмично и че го има. Третият артикул още веднъж е инсулин, само че е обезпечен от успореден импорт. Той обаче стои по складовете и не може да доближи до пациента, тъй като по Наредба 4 е нужна смяна, с цел да доближават до пациентите и продуктите от успореден импорт. Не всички аптеки отпускат всички медикаменти ", разяснява тя.
Според нея има предложение в случаите, когато лекарството е безусловно едно и също, фармацевтът да може да го отпуска с изменен код. Маринкова изрично съобщи, че медикаменти у нас има.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР