През последната седмица хиляди отдадоха почит към Негово Височество принц

...
През последната седмица хиляди отдадоха почит към Негово Височество принц
Коментари Харесай

„Нацията загуби своя дядо“: Какво казаха членовете на кралското семейство за принц Филип

През последната седмица хиляди отдадоха респект към Негово Височество принц Филип. Европейски монарси, международни водачи и жители по целия свят се сбогуваха със брачна половинка на кралица Елизабет II, който умря на 9 април на 99 години.
Снимка: EPA
Той беше изпратен с топовни салюти, цветя и на половина свалени национални знамена. За гибелта на херцога на Единбург оповестиха от Бъкингамския замък малко след 2 часа следобяд българско време. Писмено изказване беше окачено и пред вратите на двореца.

Първата реакция беше на премиера Борис Джонсън. По думите му принц Филип е направлявал по този начин кралството семейство, че то е останало витално значимо за салдото и щастието на британците.

„ Спомняме си за херцога на Единбург на първо място поради неговата поддръжка към Нейно Величество – кралица Елизабет втора. Не единствено като нейн брачен партньор през всеки един ден от нейното царуване, само че и като нейна опора за повече от 70 години “, добави още той.

От гибелта на принца до деня на неговото заравяне (17 април) Островът е в народен печал. С едноминутно безмълвие, на особено съвещание парламентите в Лондон и Единбург уважиха Филип и паметта му. Спортът също замълча.
Снимка: Ройтерс
Но най-важните думи като че ли пристигнаха от неговите близки. „ Моят безценен баща беше специфичен човек, който на първо място би бил впечатлен от реакциите и прочувствените думи, казани за него. За това аз и моето семейство сме безпределно признателни “, разяснява първородният му наследник Чарлс.

Принц Андрю счита, че нацията е изгубила своя „ дядо “, а неговият брат принц Едуард – означи, че Филип е бил обичан и скъп от доста други хора, с изключение на от кралското семейство.
Снимка: Ройтерс
Мили думи за своя дядо написаха принцовете Уилям и Хари, който се завърна от Съединените щати за погребението. Неговата брачна половинка Меган не съумя да отпътува, поради напредналата си бременност.
Снимка: Getty Images
„ Чувствам се късметлия освен, тъй като образецът му ме водеше, само че и поради непрекъснатото наличие в моя живот – както през положителните, по този начин и през най-тежките моменти “, написа принц Уилям.

А Хари дефинира дядо си като „ човек на службата, на достойнството и на хумора, който постоянно е бил натурален и е можел да задържи вниманието на всяка стая с неповторимия си сексапил.

През последните дни преди погребението принц Филип продължи да бъде в мислите на своите близки. Ден преди церемонията в замъка Уиндзор мина и последната подготовка. Общо 30 души, близки до фамилията, ще участват.

Последно довиждане с Негово Височество си взеха и хора от десетки страни. В думите на доста от тях постоянно се чуваше думата – „ почитание “. Именно тъй като с почитание светът и историята ще запомнят принц Филип, херцогът на Единбург.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР