През последната година Русия е изпратила в Куба 1000 микробуса,

...
През последната година Русия е изпратила в Куба 1000 микробуса,
Коментари Харесай

Русия иска отново да бъде партньор на Куба

През последната година Русия е изпратила в Куба 1000 микробуса, 50 локомотива, десетки хиляди туристи и даде обещание да модернизира електропреносната мрежа на острова в границите на проект за реновиране, възлизащ на милиони долари.

Руско-кубинската търговия съвсем се удвои след 2013 година до предстоящите тази година 500 млн. $ главно за сметка на съветския експорт за Куба. Редица високопоставени съветски представители посетиха техния някогашен съдружник в Карибско море, в това число министър председателят Дмитрий Медведев. Днес кубинският президент Мигел Диас-Канел ще дойде в Москва за среща с съветски представители, в това число с съветския президент Владимир Путин, и се чака двамата да подпишат съглашения за по-активна търговия и съдействие.

Руско-кубинските връзки са надалеч от тези през епохата на Студената война, когато Куба беше съвсем тотално подвластна от руския блок, смятащ острова за собствен челен пост в Америките, а след това го изостави през 90-те години. Но анализатори на кубинската и съветската външна политика споделят, че има осезаемо стопляне сред двата някогашни колегата. То е провокирано частично от края на политиката за отваряне към Куба на държавното управление на президента Барак Обама. Куба и Русия твърдо поддържат също и венецуелския президент Николас Мадуро, който Съединени американски щати се пробват да смъкват от власт.

" Направихме големи неточности през 90-те години, като обърнахме тил на Куба. Това време несъмнено изтече и съм изцяло сигурен, че връзките ни заслужават по-голямо внимание от страна на Русия ", съобщи Константин Косачов, ръководител на комисията по външна политика в горната камара на съветския парламент. " Те заслужават повече вложения от страна на Русия по едно и също време под формата на финансиране и съоръжение, несъмнено, само че също и във тип на човешки запаси. И несъмнено би трябвало да спомагаме, би трябвало да оказваме помощ на Куба. Трябва да поддържаме Куба, до момента в който тя е дискириминирана, до момента в който е под бремето на глобите, до момента в който е обект на обсада от страна на Съединени американски щати ", добави той.

Нито една от двете страни не разкрива детайлности за подобряващите се връзки, само че съветският експорт за Куба включва нови модели на коли " Лада " и камиони " Камаз ". Създадено е ново кубинско-руско взаимно дружество за строителни материали, а когато Медведев посети Куба този месец, той откри рафинерия и подписа съглашение за ремонт на три електроцентрали от руската ера.

С намаляването на туристите от Съединени американски щати визитите от Русия са се повишили с 30 % през 2018 година до 137 000 души.

" Русия се пробва да резервира зоната си за въздействие, която е имала през руската ера, като търси сътрудници в Латинска Америка и демонстрира на Вашингтон, че към момента е международна мощ ", сподели Артуро Лопес-Леви, роден в Куба помощник по интернационалните връзки и политология в Университета " Холи Неймс " в Оукланд, Калифорния, и добави: " Куба се включва в планове, от които може да извлече изгода и те към този момент дават резултати на острова ".

Русия не крие желанието си да играе ролята на благонадежден сътрудник на Куба, която среща неприязън от страна на Съединени американски щати, в това число наказания върху кораби, пренасящи нефт от Венецуела.

" Очевидно е желанието на Съединени американски щати да основат отровна атмосфера към съдействие с Куба, да сплашат вложителите и да блокират притока на енергийни запаси ", съобщи Медведев по време на визитата си в Хавана и добави: " Куба постоянно може да разчита на поддръжката на Русия ".

През 60-те, 70-те и 80-те години Куба беше цялостна с съветска продукция и с съветски жители, които работеха паралелно с кубинците в химически фабрики, мини и военни бази. Москва изпрати милиарди под формата на помощ, преди разпадът на Съветския съюз да докара до пагубен 30-процентен спад на Брутният вътрешен продукт.

Куба остана с 35 милиарда $ дълг към Съветския съюз, 90 % от който Русия опрости през 2014 година, събитие, което съгласно кубинския антрополог от съветски генезис Дмитри Прието Самсонов е начало на модерна епоха в връзките сред двете страни.

" Русия стартира да мисли повече за своите бизнес и държавни ползи и бе сложено началото на нови взаимоотношения с Куба на мястото на предходните приятелски връзки ", сподели Прието. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР